Nemecko-slovenský film Sloboda uviedol festival vo švajčiarskom Locarne

NETKY.SK • 7 August 2017, 15:54 • 2 min
Nemecko-slovenský film Sloboda uviedol festival vo švajčiarskom Locarne

BRATISLAVA - Film Sloboda (Freiheit) režiséra Jana Speckenbacha, ktorý vznikol v nemecko-slovenskej koprodukcii, má za sebou úspešné premiérové uvedenie v súťaži Medzinárodného filmového festivalu vo švajčiarskom Locarne.

slovakia

left justify in out

Snímku o štyridsiatničke, ktorá opustí rodinu a odchádza z Berlína do Bratislavy, na festivale reprezentoval aj slovenský koproducent Peter Badač a herečka Andrea Sabová. "Vďaka mimoriadnemu záujmu publika ju dokonca na festivale čaká pridaná projekcia,"  informoval PR manažér filmu Peter Gašparík.

 

Locarnský festival tento rok oslavuje 70. narodeniny a právom patrí medzi najvýznamnejšie svetové filmové podujatia. Každoročne ponúka 11 dní naplnených autorskými filmami a stretnutiami s ich tvorcami. Tento rok sa začal 2. augusta a potrvá do soboty 12. augusta, kedy budú vyhlásení jeho víťazi. Súťažiacu drámu Sloboda predstavili tvorcovia švajčiarskemu publiku celkom trikrát a hneď na prvom premietaní ju videlo viac ako 2000 divákov.

 

"Musím povedať, že takéto pozitívne prijatie ma zaskočilo. Na festivaloch, ako je ten v Locarne, majú diváci možnosť vidieť desiatky kvalitných filmov a nám sa podarilo nielen vypredať všetky tri premietania, ale organizátori nás dokonca požiadali, či nemôžu film pre veľký záujem premietnuť ešte raz," hovorí Peter Badač z produkčnej spoločnosti BFilm, slovenský koproducent filmu, ktorý produkoval napríklad aj úspešnú drámu Špina (r. T. Nvotová).

 

Film Sloboda sa zameriava na štyridsaťročnú Noru, ktorá sa rozhodne bez slova opustiť svojho muža a dve deti, a vedená nevysvetliteľnou silou opúšťa Berlín. Vo Viedni vďaka kultúrnej blízkosti nenachádza dostatočnú slobodu, odíde preto do Bratislavy. Tam zmení svoju vizáž, zamestná sa ako chyžná, spozná striptérku Etelu a jej manžela Tamáša a začne nový život.

 

Snímku nakrútil ako svoj druhý celovečerný film režisér Jan Speckenbach a obsadená je známymi nemeckými hercami. Hlavnú postavu si zahrala uznávaná divadelná herečka Johanna Wokalek a jej manžela Hans-Jochen Wagner, ktorého môžu aj slovenskí diváci poznať z kriminálnej série Miesto činu.

 

Zo slovenských hercov sa vo filme objavil okrem Andrey Sabovej napríklad aj Ondrej Kovaľ. Jeho realizáciu podporil Medienboard Berlin-Brandenburg, FFA, Kuratorium mladého nemeckého filmu a slovenský Audiovizuálny fond.

 

Do našich kín by mala byť Sloboda podľa producenta uvedená začiatkom roku 2018, dovtedy film ešte čaká účasť na viacerých svetových festivaloch.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies