Nemecko - Slovensko: fakty a štatistiky po osemfinálovom zápase

NETKY.SK • 27 Jún 2016, 17:06 • 2 min
Nemecko - Slovensko: fakty a štatistiky po osemfinálovom zápase

BRATISLAVA - Zaujímavosti, fakty a štatistiky po nedeľňajšom osemfinálovom zápase v Lille Nemecko - Slovensko (3:0) na XV. majstrovstvách Európy vo futbale vo Francúzsku:

slovakia

left justify in out

* Pre slovenskú futbalovú reprezentáciu to bol deviaty zápas v kalendárnom roku 2016, druhý s neúspešným koncom. V úvodnom vystúpení hráči SR remizovali 25. marca v trnavskej City Arene s Lotyšskom 0:0, o štyri dni neskôr 29. 3. bol v konečnom účtovaní vyrovnaný stav ďalšieho prípravného duelu - v Dubline s Írskom (2:2). Následne 27. mája Slováci zdolali na "neutrálnej" pôde v rakúskom Welse Gruzíncov 3:1, o dva dni neskôr 29. mája senzačne zvíťazili v nemeckom Augsburgu nad domácimi úradujúcimi svetovými šampiónmi 3:1. V generálke na ME Slovensko v Trnave hralo nerozhodne 0:0 so Severným Írskom. Na kontinentálnom šampionáte vo Francúzsku prišla 11. júna v Bordeaux na úvod účinkovania v základnej B-skupine prehra s Walesom 1:2, o štyri dni neskôr víťazstvo v Lille nad Ruskom 2:1 a v pondelok 20. júna v Saint-Étienne nerozhodný rezultát 0:0 s Anglickom. Po postupe z 3. miesta v skupine do vyraďovacej fázy podľahli zverenci trénera Jána Kozáka v osemfinálovom súboji v Lille favorizovanému Nemecku 0:3 a rozlúčili sa so šampionátom.

* Futbalové reprezentácie Slovenska a Nemecka sa stretli šiestykrát vo vzájomnej konfrontácii v ére novodobej samostatnej SR a pre krajinu spod Tatier to bola štvrtá prehra. Naďalej platí, že Nemecko má lepšiu bilanciu, ani jeden duel sa neskončil remízou. Celkové skóre z pohľadu SR je nepriaznivé 7:12.

* Z historického pohľadu si Slovensko v nedeľu pripísalo 94. prehru v 259. zápase, pričom do tejto štatistiky sa ráta aj 16 duelov počas II. svetovej vojny v rokoch 1939 - 1944. V ére novodobej samostatnosti od roku 1994 pridalo zatiaľ ďalších 243 stretnutí. Celková slovenská bilancia je po tohtoročných deviatich vystúpeniach 102 víťazstiev - 63 remíz - 94 prehier a k tomu aj priaznivé skóre 365:336.

* Reprezentácia Slovenska odohrala prvý oficiálny medzištátny zápas 27. augusta 1939 práve proti Nemecku a v Bratislave zvíťazila 2:0. Päťdesiate stretnutie futbalistov SR sa 8. júna 1997 v Belehrade proti Juhoslávii skončilo prehrou 0:2, a to v kvalifikácii MS 1998. Jubilejný 100. duel odohrali Slováci 2. júna 2001 neúspešne v Štokholme proti domácim Švédom (0:2) v rámci kvalifikácie MS 2002. Zápas s poradovým číslom 150 absolvovali slovenskí futbaloví reprezentanti 20. mája 2006 v Trnave proti Belgicku: v medzištátnom prípravnom súboji sa zrodila remíza 1:1. Futbalisti SR zvládli víťazne 200. stretnutie na úrovni A-tímov: 7. septembra 2010 vyhrali v Moskve nad domácim Ruskom 1:0 v kvalifikácii ME 2012. V utorok 17. novembra 2015 pribudol v 250. vystúpení slovenskej reprezentácie opäť víťazný zápis - na trávniku v Žiline v prípravnom dueli proti Islandu (3:1).

* Z nominovaných 23 hráčov na majstrovstvá Európy do Francúzska najdlhšie na premiérový gól v najcennejšom drese podľa počtu štartov čaká obranca ruského klubu Dinamo Moskva Tomáš Hubočan. Tridsaťročný zadák má zatiaľ na konte spolu 46 zápasov za A-mužstvo SR.

* Tréner Ján Kozák na lavičke slovenskej futbalovej reprezentácie dosiaľ absolvoval dovedna 34 stretnutí, má vysoko pozitívnu bilanciu 19 víťazstiev, 8 remíz a 7 prehier, skóre je mimoriadne priaznivé 50:30. Debut pri A-mužstve zažil 14. augusta 2013 v prípravnom zápase v Bukurešti proti Rumunsku, ktorý sa skončil nerozhodne 1:1.

* Kouč futbalového A-tímu SR Ján Kozák v doterajších deviatich oficiálnych dueloch registrovaných FIFA v kalendárnom roku 2016 dal príležitosť v reprezentačnom drese Slovenska 28 hráčom.

* Ani jeden hráč nenastúpil vo všetkých deviatich tohtoročných vystúpeniach slovenskej futbalovej reprezentácie. Dušan Švento, ktorý sa ako jediný dostal na trávnik v prvých ôsmich dueloch A-mužstva SR v tomto roku, nehral v nedeľňajšom osemfinále ME proti Nemecku.

* Futbalisti Slovenska skórovali jedenásťkrát v doterajších deviatich zápasoch v kalendárnom roku 2016, najlepšími strelcami A-tímu SR sú Adam Nemec a Marek Hamšík s dvoma gólmi. Raz sa strelecky presadili Miroslav Stoch, Adam Zreľák, Michal Ďuriš, Juraj Kucka, Ondrej Duda a Vladimír Weiss, vlastný gól si dal Paul McShane z Írska.

* Pri premiérovej účasti na majstrovstvách Európy je celková bilancia futbalistov Slovenska v "krajine galského kohúta" mierne nepriaznivá: 1 víťazstvo, 1 remíza, 2 prehry a skóre 3:6.
Na ME 2016 vo Francúzsku si zverenci kormidelníka Jána Kozáka najskôr pripísali v eliminačnej B-skupine prehru s Walesom (1:2), nasledovalo víťazstvo nad Ruskom (2:1), bezgólová remíza s Anglickom a nedeľu 26. júna osemfinálová prehra s Nemeckom (0:3), ktorá znamenala rozlúčku s týmto kontinentálnym šampionátom.

* Slovensko nestrelilo gól na ME v druhom zápase za sebou, pred súbojom s Nemeckom neskórovali futbalisti SR ani v skupinovej fáze proti Anglicku. Na gól čakajú 225 minút, naposledy sa strelecky presadil Marek Hamšík v 45. min víťazného duelu proti Rusku (2:1).

* Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Ján Kozák dal na ME vo Francúzsku príležitosť dovedna 21 z 23 nominovaných hráčov. Sedem z nich - Matúš Kozáčik, Ján Ďurica, Peter Pekarík, kapitán Martin Škrtel, Marek Hamšík, Juraj Kucka a Vladimír Weiss - dostalo dôveru vo všetkých štyroch vystúpeniach pri historickej účasti Slovenska na kontinentálnom šampionáte. Poltucet Kozáčik, J. Ďurica, Pekarík, Škrtel, Hamšík a Kucka absolvoval kompletnú 360-minútovú porciu, naopak do zápasových bojov na ME nezasiahla iba dvojica brankárov Ján Mucha, Ján Novota.

* Pre 33-ročného ofenzívneho univerzála Stanislava Šestáka, ktorý nastúpil v 64. min nedeľňajšieho osemfinále proti Nemecku, to bola zároveň rozlúčka s najcennejším dresom. Rodák z Demjaty odohral za A-tím SR 66 zápasov a strelil v nich 13 gólov.

* O tri góly Slovenska na ME 2016 sa postarali Ondrej Duda, Vladimír Weiss a Marek Hamšík.

* Pre slovenskú futbalovú reprezentáciu išlo o druhú účasť na "veľkom" záverečnom turnaji. Slováci sa pod vedením trénera Vladimíra Weissa staršieho predstavili na majstrovstvách sveta 2010 v Juhoafrickej republike, dokráčali vtedy rovnako do osemfinále. Svetový šampionát pred šiestimi rokmi absolvovali z kádra SR pre ME 2016 desiati hráči - brankár Ján Mucha, obrancovia Peter Pekarík, Ján Ďurica, Martin Škrtel a Kornel Saláta, stredopoliari Juraj Kucka, Marek Hamšík, Vladimír Weiss, Miroslav Stoch a útočník Stanislav Šesták. Okrem Muchu sa spomenutá deviatka predstavila minimálne v jednom zápase aj na ME vo Francúzsku.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona