Nemecko sa v Mainzi rozlúčilo so zosnulým kardinálom Karlom Lehmannom

NETKY.SK • 22 Marec 2018, 06:00 • 2 min
Nemecko sa v Mainzi rozlúčilo so zosnulým kardinálom Karlom Lehmannom

MAINZ - Približne 8000 smútiacich sa tichým pietnym pochodom a smútočnou bohoslužbou v Dóme v Mainzi v stredu naposledy rozlúčilo s tamojším dlhoročným biskupom, expredsedom Nemeckej biskupskej konferencie, kardinálom Karlom Lehmannom, ktorý zomrel 11. marca vo veku nedožitých 82 rokov.

slovakia

left justify in out

Ešte predtým vzdali posledný hold rodákovi zo Sigmaringenu, ktorý bol nielen v spolkovej republike, ale i ďaleko za jej hranicami uznávanou osobnosťou, tisícky občanov. Na slávnostnom requieme za zosnulého v impozantnom chráme sa zúčastnilo asi 1500 hostí, medzi ktorými nechýbal nemecký spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier, spolková ministerka pôdohospodárstva Julia Klöcknerová (CDU) v zastúpení vlády Angely Merkelovej, ale ani ďalší špičkoví politickí činitelia, napríklad krajinskí premiéri z Porýnia-Falcka, Hesenska a Bádenska-Württemberska - Malu Dreyerová (SPD), Volker Bouffier (CDU) a Winfried Kretschmann (Zelení).

 

Miestny biskup Peter Kohlgraf, ktorý celebroval bohoslužbu, vyzdvihol otvorenosť, schopnosť budovať mosty a lásku ako pozostalosť po svojom predchodcovi. "Kardinál Lehmann nechcel, aby sa mosty medzi cirkvou a zvyškom sveta zbúrali," formuloval podľa tlačovej agentúry DPA v kázni a dodal, že "cirkev musí smerovať k ľuďom".

 

Zosnulý kardinál sa angažoval za zmierenie kresťanských cirkví, za cirkevné poradenstvo tehotným a za prijatie utečencov. Vlani Lehmanna postihla mozgová príhoda. Posledné miesto odpočinku našiel kardinál v biskupskej krypte Dómu v Mainzi.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies