Nemecko sa rozhodlo neposlať svoj jadrový odpad do Ruska

NETKY.SK • 6 December 2010, 12:43 • 2 min
Nemecko sa rozhodlo neposlať svoj jadrový odpad do Ruska

Nemecko sa rozhodlo neposlať svoj jadrový odpad do Ruska

slovakia

left justify in out

img

Nemecko nepošle plánovaný transport jadrového odpadu na opätovné spracovanie do Ruska, pretože má pochybnosti, či by tam bol bezpečne recyklovaný. Oznámil to dnes nemecký minister pre životné prostredie Norbert Röttgen.
      Nemecko chcelo vyviezť 951 vysoko rádioaktívnych vyhoretých palivových článkov pochádzajúcich z bývalej NDR do spracovateľského závodu Majak na Urale, približne 150 kilometrov južne od Jekaterinburgu.    
      Uvedený jadrový odpad sa od roku 2005 nachádza v medzisklade Ahaus na hraniciach Nemecka s Holandskom. Palivové články pochádzajú z bývalého Sovietskeho zväzu a Rusko sa v medzinárodnej dohode, ktorú uzavrelo s USA a Medzinárodnou agentúrou pre atómovú energiu, zaviazalo prijať nazad všetok svoj jadrový materiál, ktorý by bol zneužiteľný na výrobu atómových zbraní.
      Norbert Rötttgen povedal, že Rusko nesplnilo podmienky pre bezpečné uloženie nukleárneho odpadu - sčasti preto, že jadrové recyklačné zariadenie je momentálne mimo prevádzky.
      V ruskej "továrni smrti", ako Greenpeace prezýva jadrový komplex Majak, došlo v roku 1957 k najväčšej jadrovej havárii pred Černobyľom, ktorá ožiarila územie s približne 260.000 obyvateľmi.
      Tisíce ľudí protestovali minulý mesiac proti železničnému transportu jadrového odpadu na úložisko v severnom Nemecku. Väčšina obyvateľstva je proti výrobe jadrovej energie, ktorá pokrýva zhruba štvrtinu domácej spotreby elektrickej energie. Nemecku patrí štvrté miesto v počte jadrových reaktorov v Európe.      

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies