Nemecko sa od roku 2015 nechce viac zadlžovať

NETKY.SK • 28 Október 2013, 09:16 • 2 min
Nemecko sa od roku 2015 nechce viac zadlžovať

BERLÍN - Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble upúšťa od svojho plánu začať splácať dlh krajiny od roku 2015. Namiesto toho sa jeho rezort sústredí na to, aby si krajina viac nepožičiavala a aby sa nezvyšovali dane.

slovakia

left justify in out

Schäuble to vyhlásil v nedeľu pre magazín Focus a poskytol tak kancelárke Angele Merkelovej viac priestoru na financovanie drahých projektov, o ktorých hovorila v rámci koaličných rokovaní so Sociálnodemokratickou stranou Nemecka (SPD). Malo by isť o investície v oblasti cestnej a železničnej siete.

Podľa Schäubleho je cieľom krajiny od roku 2015 nevydávať nové štátne cenné papiere a do desiatich rokov znížiť dlh krajiny zo súčasných zhruba 80 % hrubého domáceho produktu (HDP) na úroveň nižšiu ako 60 % HDP. "Nechceme vydávať... žiadne nové dlhopisy od roku 2015 a pokračovať v tomto smere aj ďalej,“ povedal minister. "Podiel dlhu bude automaticky klesať v prípade, že nebudeme vytvárať nový dlh a hospodárstvo bude rásť,“ doplnil. "Strednodobý plán do roku 2017 nám dáva určitý priestor, ale môžeme s tým rátať iba v prípade, že sa nám podarí aj naďalej rásť,“ informoval Schäuble.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies