Nemecko sa obáva rušenia miest po možnom predaji Opla

NETKY.SK • 15 Február 2017, 17:09 • 2 min
Nemecko sa obáva rušenia miest po možnom predaji Opla

FRANKFURT - Nemeckí politici vyjadrili obavy z možného prevzatia automobilky Opel francúzskym výrobcom áut PSA Group. Opel, ktorý je európskou divíziou americkej spoločnosti General Motors, zamestnáva v Nemecku 19 tis. ľudí.

slovakia

left justify in out

V krajine v tomto roku budú voľby, čo znamená, že politici sú osobitne citliví voči čomukoľvek, čo by mohlo znamenať stratu pracovných miest. Kabinet kancelárky Angely Merkelovej diskutoval o možných dôsledkoch pre nemeckých pracovníkov v stredu. Nemecká ministerka práce Andrea Nahlesová sa podľa agentúry DPA vyjadrila, že sídlo Opla musí zostať v Nemecku. 

PSA a GM v utorok oznámili, že rokujú o rozšírení svojej terajšej spolupráce, pričom jednou z možností je to, že PSA prevezme automobilku Opel. Uviedli, však, že nie je isté, že sa prevzatie zrealizuje. Nemecká ministerka hospodárstva Brigitte Zypriesová uviedla, že je "neakceptovateľné", že tieto firmy o svojich plánoch neinformovali zástupcov zamestnancov, čiže odborový zväz IG Metall, samosprávy a národné vlády.

Európska divízia General Motors, ktorá vyrába autá značiek Opel a Vauxhall, niekoľko rokov vykazuje straty. Automobilka GM dúfala, že v Európe bude mať v súčasnosti už vyrovnané hospodárenie, ale v minulom roku jej európska divízia skončila v strate 257 mil. USD, hoci celkovo General Motors dosiahol vysoký zisk v sume 9,4 mld. USD. Spojenie Opla a PSA by mohlo pomôcť zredukovať náklady vytvorením väčšej spoločnosti, ktorá by rozložila fixné náklady. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies