Nemecko sa nechce vzdať projektu Nord Stream 2, USA už tak spravilo

NETKY.SK • 21 Január 2021, 22:32 • 2 min
Nemecko sa nechce vzdať projektu Nord Stream 2, USA už tak spravilo

BERLÍN - Nemecká kancelárka Angela Merkelová uviedla, že sa nevzdáva projektu nemecko-ruského plynovodu Nord Stream 2, ktorý čelí americkým sankciám.

slovakia

left justify in out

Zhoršenie vzťahov 

Zdá sa však, že to pravdepodobne bude narúšať vo všeobecnosti zlepšené vzťahy Berlína s novou administratívou USA. Plynovod Nord Stream 2, ktorý má dopravovať ruský plyn do Nemecka, čelí nadstraníckemu odmietaniu v USA.

 

img

 

Washington tvrdí, že projekt zvýši závislosť Európy od ruského plynu a poškodí európsku energetickú bezpečnosť.

 

Majiteľom plynovodu Nord Stream 2 je ruská štátna spoločnosť Gazprom, pričom do projektu investovalo aj niekoľko európskych firiem.

 

Zamiešať kartami môže aj Navaľnyj 

Merkelová za projektom dôsledne stojí. Vo štvrtok však pripustila, že minuloročný atentát na kritika Kremľa Alexeja Navaľného, ktorý sa liečil v Nemecku po otrave nervovoparalytickou látkou, "by mohol zohrávať rolu". Navaľného v nedeľu zatkli v Moskve hneď, ako sa vrátil do Ruska.

 

img

 

Už chýba len málo 
Gazprom informoval, že dokončiť je potrebné už len 6 percent plynovodu, čiže približne 150-kilometrový úsek. Firma trvá na tom, aby sa plynovod skoro dokončil, ale priznala, že existuje riziko prerušenia alebo zrušenia projektu.

 

img
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona