Nemecko sa dôstojne rozlúčilo so zosnulým exkancelárom Helmutom Schmidtom

NETKY.SK • 23 November 2015, 17:12 • 2 min
Nemecko sa dôstojne rozlúčilo so zosnulým exkancelárom Helmutom Schmidtom

HAMBURG - Nemecko sa dnes dôstojne rozlúčilo s bývalým spolkovým kancelárom Helmutom Schmidtom, ktorý riadil krajinu v rokoch 1974-1982 a ktorý zomrel 10. novembra 2015 vo veku 96 rokov.

slovakia

left justify in out

Na štátnom akte v Kostole sv. Michala, ktorý je považovaný za najkrajšiu barokovú sakrálnu stavbu v severnom Nemecku, vzdalo hold zosnulému 1800 smútočných hostí. Boli medzi nimi blízki a priatelia zosnulého, ale aj najvyšší ústavní činitelia spolkovej republiky, prezident Joachim Gauck a kancelárka Angela Merkelová, no tiež niekdajší francúzsky prezident Valéry Giscard d'Estaing alebo bývalý šéf americkej diplomacie Henry Kissinger, ktorý sa so zosnulým rozlúčil v príhovore v nemeckom jazyku.

 

Pred chrámom uzavretým z bezpečnostných dôvodov sa tiesnili tisíce nemeckých občanov, ktorí sa tiež prišli rozlúčiť s bývalým prvým mužom spolkovej vlády, ktorý patril medzi veľmi obľúbené osobnosti nemeckej politickej scény ešte dlho po skončení svojho mandátu.

 

Spolková kancelárka Angela Merkelová označila vo svojom vystúpení Helmuta Schmidta za inštanciu a podčiarkla, že stopy, ktoré zanechal, sú hlboké. "Jeho smrť sa javí akosi neskutočne a je pre nás všetkých trpkým zásahom," poznamenala. Rečníčka vyzdvihla rešpekt a kredit, ktorý si jeden z jej predchodcov na čele spolkovej vlády získal vďaka zodpovednosti a pripravenosti postaviť sa zoči-voči najťažším úlohám. "Milý Helmut Schmidt, budete nám chýbať," ukončila svoj príhovor Merkelová.

 

Helmut Kissinger označil zosnulého za "akési svedomie sveta". Pripomenul, že exkancelár nikdy nepoukazoval na svoju odvahu a vízie, ktoré stelesňoval. Bývalý minister zahraničných vecí USA, ktorý je rodákom z nemeckého Fürthu, si zaspomínal, že pri oslavách 90. narodenín Helmuta Schmidta vyjadril nádej, že niekdajší kancelár ho prežije, "pretože svet bez neho by bol veľmi prázdny", avšak to sa nestalo. "Helmut zostane s nami, perfekcionistický, náladový, neustále hľadajúci, podporujúci, inšpirujúci a vždy spoľahlivý," zdôraznil rečník.

 

Hudobnú zložku pietnej slávnosti tvorili piesne Johanna Pachelbela a Johanna Sebastiana Bacha, napísala tlačová agentúra DPA.

 

V priestore oltára videli prítomní hostia truhlu zahalenú do nemeckej štátnej vlajky, avšak bez akejkoľvek fotografie zosnulého. Všetci prítomní si uvedomovali, že nechýbala, veď mali do posledného roku života angažovaného Helmuta Schmidta v živej pamäti.

 

Po tom, ako truhlu s telesnými pozostatkami zosnulého vyniesli z kostola, a po vzdaní vojenských pôct sa smútočný pochod vydal ulicami Hamburgu smerom k cintorínu v Ohlsdorfe. Trasu lemovali tisíce občanov, ktorí sa prišli rozlúčiť so zosnulým exkancelárom, nezriedka aj spontánnym potleskom.

V priestoroch radnice sa konala v poludňajších hodinách smútočná recepcia pre hostí.

 

Helmuta Schmidta mali po spopolnení pochovať v úzkom rodinnom kruhu v hrobe po boku jeho manželky Loki, s ktorou sa poznal ešte z gymnaziálnych rokov a ktorá žila po jeho boku od roku 1942 až do úmrtia vo veku 91 rokov 21. októbra 2010.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies