Nemecko sa bude usilovať o vydanie Iračana dôvodne podozrivého z vraždy

NETKY.SK • 8 Jún 2018, 23:05 • 2 min
Nemecko sa bude usilovať o vydanie Iračana dôvodne podozrivého z vraždy

WIESBADEN - Prokuratúra v nemeckom Wiesbadene vydala už zatykač na 20-ročného Iračana Aliho B., ktorý je dôvodne podozrivý zo znásilnenia a vraždy 14-ročnej školáčky z nemeckého Mainzu. Dokument postúpila ešte vo štvrtok na Generálnu prokuratúru vo Frankfurte nad Mohanom, odkiaľ putoval na hesenské krajinské ministerstvo spravodlivosti.

slovakia

left justify in out

Podľa platnej nemeckej legislatívy sú ďalšími inštitúciami v procese, ktorý by mal vyvrcholiť vydaním v noci na piatok v Iraku zadržaného dôvodne podozrivého na trestné stíhanie do spolkovej republiky, Spolkový úrad pre justíciu so sídlom v Bonne, ktorý patrí pod spolkový rezort spravodlivosti, respektíve nemecké ministerstvo zahraničných vecí v Berlíne, ktoré môže na irackej ambasáde požiadať o vydanie. Táto časť procesu je zvládnuteľná v relatívne krátkom čase.

 

Keďže však medzi oboma krajinami nejestvuje readmisná dohoda, iracká vláda v Bagdade môže slobodne rozhodnúť, ako bude v tejto kauze postupovať, či podozrivého vydá alebo postaví pred súd v jeho vlasti, kde by mu v prípade potvrdenia viny hrozil trest smrti.

 

Situáciu navyše komplikuje fakt, že iracká vláda má v Kurdistane, kde došlo k zadržaniu Iračana na úteku, iba limitovanú autoritu. Ako uviedla v piatok hovorkyňa prokuratúry vo Wiesbadene, proces je už v plnom prúde, posledné slovo bude mať rezort diplomacie.

 

Hovorca Generálnej prokuratúry vo Frankfurte nad Mohanom konštatoval, že sa nedá odhadnúť, aký čas si vyžiada proces vydania vedený diplomatickou cestou. "Môže to trvať niekoľko dní, ale aj niekoľko týždňov či dokonca mesiacov," dodal.

 

Informácie priniesli internetové vydanie denníka Bild a tlačová agentúra DPA. Telo 14-ročnej Susanny Marie F., ktorá bola nezvestná od 22. mája, našli v stredu po intenzívnom pátraní v ťažko prístupnej oblasti v okrajovej štvrti mesta Wiesbaden. Tínedžerku podľa doteraz známych informácií znásilnili, uškrtili a hodili do jamy, ktorú potom raždím.

 

Obeť zločinu, ktorá sa podľa informácií polície poznala s bratom podozrivého, opakovane videli v ubytovni pre utečencov vo Wiesbadene-Erbenheime, teda vo štvrti, kde sa našlo telo zavraždenej.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona