Nemecko rozšírilo kontroly aj na hranice s Českom, ÖBB obnoví vlaky do Maďarska

NETKY.SK • 17 September 2015, 12:45 • 2 min
Nemecko rozšírilo kontroly aj na hranice s Českom, ÖBB obnoví vlaky do Maďarska

BERLÍN/VIEDEŇ - Nemecko rozšírilo hraničné kontroly aj na hraničné priechody s Českou republikou s cieľom zastaviť pašerákov ľudí a lepšie regulovať narastajúce množstvo prichádzajúcich žiadateľov o azyl. Oznámil to dnes hovorca nemeckej spolkovej polície Christian Meinhold, ktorého citovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Polícia začala s vykonávaním kontrol v stredu večer na diaľnici A17 spájajúcej nemeckú spolkovú krajinu Sasko na východe krajiny s Českou republikou, potvrdil Meinhold a dodal, že dosiaľ zatkli štyroch prevádzačov ľudí. Nemecko pristúpilo k dočasnému zavedeniu hraničných kontrol v reakcii na utečeneckú krízu v nedeľu. Polícia sa v prvej etape tohto opatrenia zamerala predovšetkým na hraničné priechody s Rakúskom.

 

Do Nemecka prišlo v stredu 7266 nových migrantov, uviedla dnes hovorkyňa spolkovej polície Judith Tölleová. "Väčšinu z nich zadržali pri prekračovaní nemecko-rakúskych hraníc," doplnila s tým, že v utorok zachytila tamojšia polícia 3442 migrantov.

 

Šéf nemeckého Spolkového úradu pre migráciu a utečencov ((BAMF) Manfred Schmidt dnes odstúpil z funkcie. Informovalo o tom nemecké ministerstvo vnútra, podľa ktorého Schmidt rezignoval z osobných dôvodov. Agentúra Reuters uviedla, že Schmidt bol v uplynulých dňoch terčom kritiky za pomalé vybavovanie žiadostí rekordného počtu žiadateľov o azyl v Nemecku. Úrad pre migráciu a utečencov viedol od roku 2010.

 

Prúd utečencov prichádzajúcich do Nemecka cez rakúske územie sa nezmenšuje ani po víkendovom rozhodnutí Nemecka obnoviť hraničné kontroly. Pre väčšinu ľudí, ktorí hromadne utekajú do Európy z Blízkeho východu alebo Afriky, je práve Nemecko ich cieľovou krajinou.

 

 

Železničná doprava medzi Rakúskom a Maďarskom bude od piatka obnovená v oboch smeroch po jej niekoľkodňovom ochromení v dôsledku utečeneckej krízy, oznámili dnes Rakúske spolkové železnice (ÖBB).

Maďarsko začiatkom týždňa zapečatilo svoje južné hranice so Srbskom a zaviedlo prísne tresty pre ilegálnych imigrantov a pašerákov ľudí. Utečenci sa teraz snažia na svojej ceste do krajín Európskej únie hľadať inú trasu a obchádzajú Maďarsko, čím sa tiež výrazne znížil počet migrantov prechádzajúcich východné maďarsko-rakúske hranice.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona