Nemecko rozšíri svoju účasť v boji proti islamistom v Iraku

NETKY.SK • 4 Október 2014, 18:46 • 2 min
Nemecko rozšíri svoju účasť v boji proti islamistom v Iraku

BERLÍN - Nemecká armáda plánuje rozšíriť svoju účasť v boji proti sunnitskej militantnej organizácii Islamský štát (IS) v severnom Iraku.

slovakia

left justify in out

Podľa informácií týždenníka Der Spiegel o podrobnostiach týchto plánov oboznámila nemecká ministerka obrany Ursula von der Leyenová v piatok večer poslancov výboru pre obranu.
      

Okrem iného sa uvažuje o vybudovaní vojenského výcvikového centra bundeswehru v Irbíle, metropole autonómneho irackého Kurdistanu, účasti na výcviku irackých vojakov a vyslaní ďalších dôstojníkov do spojeneckých veliteľských štruktúr, uviedla agentúra DPA.
      

Výcvikové stredisko v Irbíle je jedno z najmenej ôsmich plánovaných centier. Na ďalšom, ktoré sa bude nachádzať na inom mieste v Iraku alebo v tretej krajine, sa má Nemecko podieľať v druhom slede. 
      

Bundeswehr už dodáva zbrane kurdským polovojenským oddielom péšmarga a ich členov cvičí priamo v Irbíle v zaobchádzaní s nimi 13 nemeckých vojakov.
      

Operácie proti IS momentálne riadi veliteľstvo v Tampe v americkom štáte Florida. Nemecká armáda tam má dvoch styčných dôstojníkov, ktorí však podľa ministerstva obrany v Berlíne nie sú zapojení do plánovania náletov.
      

Spojenci zvažujú zriadenie nového veliteľstva bližšie k ohnisku konfliktu - buď v samotnom Iraku, alebo susediacej krajine, napríklad v Jordánsku. Nemecko by mohlo mať na takomto veliteľstve početnejšie zastúpenie, ale naďalej by sa nepodieľalo na plánovaní útokov.
      

Spojené štáty požiadali tento týždeň svojich spojencov z protiislamistickej koalície, aby vystupňovali úsilie v boji proti IS. Krátko predtým nemecká ministerka obrany oznámila, že bundeswehr pošle do severného Iraku tím lekárov, ktorí sa budú starať o ťažko zranené osoby.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona