Nemecko prvýkrát predalo 10-ročné dlhopisy s negatívnym výnosom

NETKY.SK • 13 Júl 2016, 16:55 • 2 min
Nemecko prvýkrát predalo 10-ročné dlhopisy s negatívnym výnosom

BERLÍN - Nemecko dnes prvýkrát predalo 10-ročné štátne dlhopisy s negatívnym výnosom. Je tak prvou krajinou eurozóny a druhou krajinou zo skupiny G7, ktorá na predaji 10-ročných dlhopisov zarobila. Informovali o tom agentúry Reuters, DPA a Bloomberg.

slovakia

left justify in out

Nemecko predalo dlhopisy splatné v auguste 2026 v hodnote vyše 4 miliardy eur s priemerným výnosom -0,05 %. Negatívny výnos znamená, že investori, ktorí nemecké dlhopisy kúpili, nedostanú v období ich splatnosti úroky, ale naopak, sami musia Nemecku zaplatiť. Prvou krajinou, ktorá predala 10-ročné dlhopisy s negatívnym výnosom, bolo pred vyše štyrmi mesiacmi Japonsko.

 

Dôvodom je zvýšená nervozita investorov v dôsledku brexitu, teda hlasovania Britov v prospech odchodu ich krajiny z Európskej únie. Investori sa začali obzerať po bezpečných prístavoch, ku ktorým patria aj nemecké dlhopisy známe ako Bundy. Referendum o odchode Británie z EÚ sa uskutočnilo 23. júna a za odchod hlasovalo takmer 52 % zúčastnených voličov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies