Nemecko pripravuje novú koncepciu civilnej ochrany prispôsobenú súčasným výzvam

NETKY.SK • 4 August 2016, 18:35 • 2 min
Nemecko pripravuje novú koncepciu civilnej ochrany prispôsobenú súčasným výzvam

BERLÍN - Nemecká vláda chce byť pripravená na všetky možné výzvy a po viac ako 20 rokoch pripravuje preto novú koncepciu pre núdzové situácie, ako sú katastrofy alebo veľké teroristické útoky.

slovakia

left justify in out

Návrh z dielne rezortu vnútra je podľa informácií agentúry DPA v medzirezortnom pripomienkovom konaní, avšak vláda o ňom rozhodne v blízkom čase.


Nová koncepcia, ktorá by mala upravovať okrem iného zásobovanie pitnou vodou, potravinami, elektrickou energiou alebo ropou či skladovanie liekov, sa pripravovala už dlhšie a jej vypracovanie nesúvisí s aktuálnou teroristickou hrozbou.


Podľa pasáží, ktoré zverejnilo dnes internetové vydanie denníka Bild, by sa zásobovanie pitnou vodou malo zabezpečiť na 14 dní prostredníctvom výstavby studní. V 140 lokalitách by sa mali skladovať ropné rezervy na 90 dní. Minimálnu úroveň zásobovania elektrickým prúdom by mala zabezpečiť celková energetická núdzová koncepcia, ktorú vypracujú spoločne spolkové a krajinské orgány. Preskúmať by sa mali aj zásoby ochranných odevov a masiek pre prípad biologického, chemického alebo jadrového útoku.

 

Pri útoku zbraňami hromadného ničenia by sa pred nemocnicami mali zriadiť dekontaminačné pracoviská. Varovania pred katastrofickými situáciami by sa mali zverejňovať v budúcnosti nielen v elektronických médiách, prostredníctvom ampliónov alebo sirén, ale aj na webe a esemeskami.
Nemecké ministerstvo vnútra sa k obsahu návrhu vyjadriť nechcelo.


Platná koncepcia nemeckej civilnej ochrany pochádza z roku 1995.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies