NEMECKO: Pre investorov sme bezpečným prístavom aj s negatívnym výhľadom

NETKY.SK • 24 Júl 2012, 11:05 • 2 min
NEMECKO: Pre investorov sme bezpečným prístavom aj s negatívnym výhľadom

NEMECKO Pre investorov sme bezpečným prístavom aj s negatívnym výhľadom - Svet Nemecko zostane pre investorov bezpečným prístavom aj napriek tomu, že agentúra Moody's zmenila výhľad ratingu krajiny na negatívny. Odkázala to dnes vláda nemeckej kancelárky

slovakia

left justify in out

img

Nemecko zostane pre investorov bezpečným prístavom aj napriek tomu, že agentúra Moody's zmenila výhľad ratingu krajiny na negatívny. Odkázala to dnes vláda nemeckej kancelárky Angely Merkelovej renomovanej ratingovej agentúre Moody's.

Tá okrem Nemecka zhoršila výhľad aj Holandsku a Luxembursku, čo znamená, že v budúcnosti im môže znížiť i samotný rating, aj keď zatiaľ všetkým trom štátom ponechala najvyššiu známku Aaa. Dôvodom zmeny výhľadu je podľa agentúry kríza eurozóny a najmä dlhy španielskych regiónov. Hrozí tak, že štvrtá najväčšia ekonomika menovej únie bude musieť požiadať o záchranný úver. Zvýši sa tak tlak na verejné financie Nemecka, ktoré je najväčším prispievateľom do európskych záchranných fondov, aj na ostatné členské štáty eurozóny s najvyšším ratingom.

Nemecké ministerstvo financií ale Moody's upozornilo, že hrozba, ktorú predstavujú dlhové problémy okrajových štátov, nie je nová a že hospodárska a finančná situácia Nemecka je naďalej dobrá. Svedčí o tom aj reakcia trhov, ktoré Nemecko "odmenili" rekordne nízkymi nákladmi na obsluhu jeho dlhov.

A práve v dôsledku solídnej hospodárskej a finančnej politiky si Nemecko naďalej udržuje štatút "bezpečného prístavu" z pohľadu investorov. Vláda v Berlíne spolupracuje s partnermi aj na riešení dlhovej krízy eurozóny a urobí všetko pre to, aby menová únia čo najrýchlejšie prekonala problémy, uvádza sa vo vyhlásení ministerstva financií.

Aj luxemburský premiér Jean-Claude Juncker, ktorý je zároveň predsedom Euroskupiny, neformálneho združenia ministrov financií eurozóny, agentúre Moody's pripomenul, že všetky tri krajiny - Nemecko, Holandsko aj Luxembursko - majú "pevné základy a sú odhodlané naďalej pomáhať pri zabezpečení stability eurozóny ako celku".

Moody's sa podľa Nemecka zameriava na krátkodobé riziká a vo svojom odôvodnení nespomenula dlhodobé vyhliadky.

"Eurozóna prijala celú škálu opatrení, ktoré povedú k trvalej stabilizácii situácie v eurozóne," dodal Juncker.

Holandsko rozhodnutia ratingových agentúr nikdy nekomentuje, uviedol hovorca holandského ministerstva financií Niels Redeker.

Zdroj: TASR/Bloomberg



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies