Nemecko potešilo, že grécke banky potrebujú menej ako 25 miliárd eur

NETKY.SK • 3 November 2015, 12:11 • 2 min
Nemecko potešilo, že grécke banky potrebujú menej ako 25 miliárd eur

BERLÍN - Nemecko potešila správa, že grécke banky potrebujú na svoju rekapitalizáciu menej ako pôvodne odhadovaných 25 miliárd eur z tretieho záchranného balíka pre zadlženú krajinu. Uviedol to dnes hovorca nemeckého ministerstva financií (MF) na pravidelnej tlačovej konferencii v Berlíne. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

"Je potešujúce, že kapitálové potreby gréckych bánk nepresiahnu 25 miliárd eur," povedal hovorca nemeckého ministerstva. Dodal však, že nemecká vláda napriek tomu podrobne preskúma plány na rekapitalizáciu gréckych bánk aj reakciu Európskej centrálnej banky (ECB) na tieto plány. V médiách sa totiž minulý týždeň objavili správy, že podľa výsledku záťažových testov ECB štyri kľúčové grécke banky budú potrebovať na rekapitalizáciu menej než 15 miliárd eur.

 

Presnejšie, v prípade očakávaného vývoja gréckej ekonomiky potrebujú štyri systémovo dôležité grécke banky na rekapitalizáciu približne 4,4 miliardy eur. V prípade výrazného zhoršenia vývoja gréckej ekonomiky stanovila ECB potrebu zvýšiť kapitál týchto bánk maximálne na 14,4 miliardy eur.

Výsledok je tak omnoho lepší, než sa čakalo. Pôvodne sa počítalo s tým, že na rekapitalizáciu gréckych bánk bude z tretieho záchranného programu v hodnote 86 miliárd eur potrebných asi 25 miliárd eur. Testy ECB sa týkajú Alpha Bank, Eurobank, National Bank of Greece a Piraeus Bank.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona