Nemecko pokračuje v spolupráci s Rijádom aj po zastavení vývozu zbraní, poskytuje výcvik saudskoarabským kadetom

NETKY.SK • 5 November 2018, 07:05 • 2 min
Nemecko pokračuje v spolupráci s Rijádom aj po zastavení vývozu zbraní, poskytuje výcvik saudskoarabským kadetom

BERLÍN - Nemecko síce v reakcii na vraždu novinára Džamála Chášukdžího pozastavilo predaj zbraní do Saudskej Arábie, doposiaľ však s Rijádom celkom neprerušilo armádnu spoluprácu.

slovakia

left justify in out

Sedem kadetov saudskoarabských ozbrojených síl momentálne navštevuje kurz nemeckého jazyka, ktorého splnenie je podmienkou na to, aby mohli absolvovať výcvik na vojenskej akadémii v Hamburgu.

 

img

Zdroj: SITA

 

Zmienený výcvik nemecký rezort obrany zrušiť neplánuje. Naopak, v nasledujúcom roku očakáva prijatie ešte vyššieho počtu saudskoarabských kadetov. Konečné rozhodnutie o budúcnosti tohto výcvikového programu by však podľa rezortu malo padnúť zrejme niekedy v roku 2019.

 

Berlín a Rijád podpísali v apríli 2017 dohodu, ktorá saudskoarabským kadetom umožňuje tri až štyri roky študovať na hamburskej vojenskej akadémii po tom, ako absolvujú jazykový kurz a naučia sa po nemecky. Dohoda nespresňuje, koľko takýchto kadetov, ktorých vzdelávanie kompletne financuje Rijád, môže akadémia ročne prijať.

 

Vzťahy nemeckej so saudskoarabskou armádou sa dostali pod drobnohľad po vražde saudskoarabského novinára Chášukdžího.

Tento kritik saudskoarabského korunného princa a prispievateľ denníka The Washington Post zmizol 2. októbra, keď vošiel do priestorov saudskoarabského konzulátu v Istanbule. Kráľovstvo najskôr tvrdilo, že novinár konzulát opustil. Saudskoarabská prokuratúra však minulý týždeň priznala, že bol zámerne zavraždený.

 

img

Zdroj: SITA

 

Nemecká kancelárka Angela Merkelová v reakcii na vraždu oznámila zastavenie vývozu zbraní do Rijádu dovtedy, kým sa vyjasnia okolnosti tejto vraždy.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona