Nemecko podporí v prípade potreby navýšenie kapitálu ECB

NETKY.SK • 15 December 2010, 09:17 • 2 min
Nemecko podporí v prípade potreby navýšenie kapitálu ECB

Nemecko podporí v prípade potreby navýšenie kapitálu ECB

slovakia

left justify in out

img

Nemecko je ochotné podporiť navýšenie základného kapitálu Európskej centrálnej banky (ECB), ak by o to banka požiadala.  
      Podľa nemenovaného predstaviteľa nemeckej vlády "vláda podporí ECB v každom ohľade". Ako dodal, prezident ECB Jean-Claude Trichet by mohol túto otázku predložiť na summite predstaviteľov členských štátov Európskej únie (EÚ) vo štvrtok (16. 12.).
      Nezávisle od predstaviteľa nemeckej vlády expert pre rozpočet vo vláde Angely Merkelovej Norbert Barthle informoval, že Nemecko by ECB mohlo podporiť zo ziskov svojej centrálnej banky. "Ak by sa ukázalo, že navýšenie kapitálu bude nevyhnutné, budeme musieť znížiť objem financií, ktoré Bundesbanka odvádza do federálneho rozpočtu, a tieto peniaze presunúť v prospech ECB," povedal Barthle.
      Agentúra Reuters v pondelok zverejnila, že Európska centrálna banka uvažuje nad tým, že požiada členské štáty eurozóny o navýšenie základného kapitálu pre prípad strát v dôsledku nákupu štátnych dlhopisov. Pre agentúru to uviedli nemenované zdroje. Jeden zo zdrojov informoval, že zatiaľ nie je isté, o aký objem financií by banka mohla požiadať, podľa druhého zdroja však medzi diskutovanými možnosťami bolo aj zdvojnásobenie kapitálu. V súčasnosti dosahuje upísaný základný kapitál banky 5,8 miliardy eur.
      Podľa zdrojov sa ECB obáva potenciálnych strát v dôsledku nákupu dlhopisov, keďže ich objem by sa mohol v budúcnosti zvýšiť a navyše, hodnota dlhopisov by mohla výrazne klesnúť.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona