Nemecko požaduje vytvorenie mechanizmu krachu pre členov eurozóny

NETKY.SK • 25 Október 2010, 07:26 • 2 min
Nemecko požaduje vytvorenie mechanizmu krachu pre členov eurozóny

Nemecko požaduje vytvorenie mechanizmu krachu pre členov eurozóny

slovakia

left justify in out

img

Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble chce, aby majitelia štátnych dlhopisov prijali zodpovednosť v prípade budúcej dlhovej krízy eurozóny.
      Nemecko, ktoré na svoje plecia zobralo najväčší podiel na záchrane Grécka a na eurovale, požaduje vytvorenie mechanizmu riadeného bankrotu pre členské štáty eurozóny. Európsky finančný stabilizačný mechanizmus (EFSF) bude trvať len do polovice roka 2013 a stredopravá koalícia kancelárky Angely Merkelovej chce zaistiť, že nemeckí daňoví poplatníci nebudú musieť platiť znova.
      "Poučili sme sa z prípadu Grécka," povedal Schäuble v rozhovore pre nedeľník Bild am Sonntag. Uviedol, že na to, aby sa zabránilo opakovaniu podobnej dlhovej krízy, by mal v prvom rade vzniknúť permanentný krízový mechanizmus, ktorý by donútil majiteľov štátnych dlhopisov prijať v budúcnosti zodpovednosť. Okrem toho sa sprísnia sankcie pre rozpočtových hriešnikov.
      Nemecké koaličné strany požadujú, aby po skončení existujúceho stabilizačného mechanizmu vznikol mechanizmus pre bankrot členských krajín eurozóny. To by znamenalo, že majitelia štátnych dlhopisov budú musieť počítať s rizikom, že v prípade platobnej neschopnosti štátu, prídu o časť svojich peňazí.
      Nemecko preto požaduje zmenu úniových zmlúv, aby zabezpečilo zapracovanie permanentného systému na riešenie dlhových a fiškálnych kríz. Kancelárka Angela Merkelová si minulý týždeň zabezpečila podporu Francúzska pri reformách zmlúv. Nemecko zasa zmiernilo svoj postoj v oblasti reformy sankčných mechanizmov pre rozpočtových hriešnikov.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona