Nemecko po vyše 70 rokoch vrátilo Poľsku autorské práva na vojnovú pieseň

NETKY.SK • 23 September 2015, 09:01 • 2 min
Nemecko po vyše 70 rokoch vrátilo Poľsku autorské práva na vojnovú pieseň

VARŠAVA - Poľsko dnes získalo od Nemecka autorské práva na ikonickú vojenskú skladbu "Červené maky na Monte Cassine", ktorá bola napísaná v predvečer bitky o rovnomennú horu v Taliansku počas druhej svetovej vojny. Spojenci v nej 18. mája 1944 zvíťazili nad nacistickými silami.

slovakia

left justify in out

Pieseň oslavuje odhodlanie a obete poľských vojakov, ktorí sa zúčastnili tejto bitky, považovanej za jednu z najkrutejších v rámci druhej svetovej vojny. Spojenecké víťazstvo otvorilo mierovej koalícii cestu na Rím.

 

Pieseň vznikla v noci pred kľúčovým útokom spojencov, ktorí na Monte Cassine rozdrvili nemeckú obranu. Na útoku sa okrem Poliakov zúčastnili aj francúzski a britskí vojaci.

 

Vzhľadom na súvislosť s poľskými vojakmi, ktorí bojovali na Západe, bola pieseň počas komunistického režimu v Poľsku zakázaná, prežila však v rodinnej tradícii. Po nástupe demokracie v roku 1989 sa stala symbolom hrdosti Poliakov na príspevok k víťazstvu v tomto celosvetovom konflikte, uviedla agentúra AP.

 

Autor skladby Alfred Schutz zomrel v roku 1999 v Mníchove. Po smrti jeho manželky o päť rokov neskôr prešli autorské práva súdnou cestou na miestne úrady. Varšava odvtedy podnikala kroky k ich opätovnému získaniu.

Poľský minister zahraničných vecí Grzegorz Schetyna oficiálne odovzdal autorské práva na skladbu "Červené maky na Monte Cassine" ministerke kultúry Malgorzate Omilanowskej.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies