Nemecko plánuje zvyšovať rozpočtové výdavky

NETKY.SK • 14 Marec 2015, 07:02 • 2 min
Nemecko plánuje zvyšovať rozpočtové výdavky

BERLÍN - Po tom, čo sa Nemecku vlani prvýkrát po takmer polstoročí podarilo dosiahnuť vyrovnaný rozpočet, plánuje vláda v nasledujúcich piatich rokoch zvýšiť výdavky na infraštruktúru a zahraničnú pomoc.

slovakia

left justify in out

S odvolaním sa na nemenované zdroje z vlády o tom informovala agentúra Reuters. V rámci doplnkového rozpočtu na rok 2015, o ktorom bude vláda diskutovať v stredu budúceho týždňa (18.3.), by sa mali zvýšiť výdavky o 4,2 miliardy eur na 302,6 miliardy eur, avšak bez ohrozenia vyrovnanosti rozpočtu. Súčasťou tohto plánu je jednorazová platba 3,5 miliardy eur do nového investičného fondu na podporu slabých komunít.

 

V roku 2016 chce Berlín zvýšiť výdavky o 3,3 % na 312,5 miliardy eur a do roka 2019 na 334 miliárd eur. V rovnakom období počíta s vyššími príjmami z daní, vďaka čomu sa nebude musieť dodatočne zadlžovať. Popri investíciách do infraštruktúry a rozvoja internetu plánuje vláda podstatne zvýšiť výdavky na zahraničnú pomoc, ktoré by v rokoch 2016 až 2019 mali dosiahnuť celkovo 8,3 miliardy eur.

 

V dôsledku januárového útoku na francúzsky satirický časopis Charlie Hebdo chce vláda poskytnúť bezpečnostným agentúram viac financií a zvýšiť aj výdavky na modernizáciu armády. Sumu však zdroje neuviedli.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies