Nemecko plánuje deportovať odmietnutých žiadateľov o azyl aj lietadlami

NETKY.SK • 21 Október 2015, 14:12 • 2 min
Nemecko plánuje deportovať odmietnutých žiadateľov o azyl aj lietadlami

BERLÍN - Nemecká vláda uvažuje o nasadení vojenských transportných lietadiel Transall na urýchlenie odsunu odmietnutých žiadateľov o azyl z krajiny. Túto správu dnešného vydania najčítanejšieho denníka Bild potvrdili agentúre DPA bližšie nešpecifikované zdroje v Berlíne.

slovakia

left justify in out

O tejto téme sa podľa informácií DPA hovorilo na utorňajšom pravidelnom zasadaní vlády. Kabinet však neprijal žiadne závery, pretože koaliční partneri - konzervatívci a sociálni demokrati - ešte chcú diskutovať o ďalších podrobnostiach.

 

Jednou z nich je zriadenie tranzitných zón na nemeckých hraniciach, ktoré navrhuje Kresťanskodemokratická únia (CDU) kancelárky Angely Merkelovej. V týchto zónach by sa v zrýchlenom konaní malo zisťovať, či konkrétny utečenec potrebuje ochranu a v prípade negatívneho výsledku by bol vrátený do krajiny pôvodu.

 

Vláda chce tiež zmeniť doterajší postup, keď sa zamietnutie žiadosti oznamuje uchádzačovi vopred. Zabrániť sa má tomu, aby sa žiadatelia po príchode do Nemecka "nevyparili".

 

Spolková vláda sa dohodla, že situáciou utečencov sa bude až do odvolania zaoberať na každom svojom zasadnutí uviedla DPA.

 

Jedným z najväčších problémov pri odsune utečencov je to, že im chýbajú doklady. Bez nich ich však domovské krajiny vo všeobecnosti odmietajú prijať. Nemecká vláda sa v tejto veci prikláňa k metóde vystavovania priepustiek, ktoré by doklady nahradili. Otázne je, či budú krajiny pôvodu utečencov tieto dokumenty uznávať.

 

Podľa denníka Bild momentálne prichádza do Nemecka asi 10.000 migrantov denne a počet nových žiadostí o azyl výrazne prevyšuje počet deportácií. Do konca septembra úrady rozhodli, že 193.500 osôb nemá dôvod na získanie azylu v Nemecku.

 

Od začiatku roka do augusta nemecké spolkové krajiny deportovali 11.522 ľudí, pričom za celý minulý rok ich bolo 10.884.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies