Nemecko-Španielsko 0:1, Španieli o zlato s Oranjes - SÚHRN

NETKY.SK • 8 Júl 2010, 07:40 • 2 min
Nemecko-Španielsko 0:1, Španieli o zlato s Oranjes - SÚHRN

Nemecko-Španielsko 0:1, Španieli o zlato s Oranjes - SÚHRN

slovakia

left justify in out

Druhým finalistom majstrovstiev sveta vo futbale sa stali Španieli. Úradujúci majstri Európy v stredajšom semifinále na vypredanom štadióne Mosesa Mabhidu v Durbane zdolali trojnásobných svetových šampiónov Nemcov 1:0. Zverenci trénera Vicente del Bosqueho postúpili do ich vôbec prvého finále MS.
      V ňom si v nedeľu 11. júla zahrajú na johannesburskom Soccer City s Holandskom, ktoré bude hrať o titul opäť po 32 rokoch. Jedna vec je pred zápasom o zlatú trofej istá, získa ju prvýkrát ôsma krajina v doterajšej histórii, keďže "Oranjes" neuspeli ani v jednom z ich dvoch pokusov v rokoch 1974 a 1978. V sobotu sa v zápase o bronz stretnú zdolaní semifinalisti Uruguaj a Nemecko.
      V repríze finále EURO 2008 vo Viedni sa hral kvalitný svetový futbal, gól ho ale okorenil až v 73. minúte. To po rohu Xaviho nezadržateľne hlavičkoval do siete stopér Carles Puyol. Kouč NationalElf Joachim Löw urobil v základnej zostave len jednu zmenu oproti štvrťfinálovej deštrukcii Argentíny (4:0), suspendovaného strelca Thomasa Müllera nahradil Piotrom Trochowskim. Del Bosque vynechal zo základnej zostavy druhého semifinále 19. MS v JAR strelecky mlčiaceho útočníka Fernanda Torresa, na jeho miesto poslal Pedra. Ten doteraz odohral na turnaji len 30 minút ako striedajúci hráč v zápasoch so Švajčiarskom, Portugalskom a Paraguajom.

      2. semifinále:
      Nemecko - Španielsko 0:1 (0:0)
      Gól: 73. Puyol, rozhodoval: Kassai (Maď.), 62.660 divákov (vypredané).
      zostavy a striedania:
      Nemecko: Neuer - Lahm, Friedrich, Mertesacker, J. Boateng (52. Jansen) - Khedira (81. Gomez), Schweinsteiger - Trochowski (62. Kroos), Özil, Podolski - Klose
      Španielsko: Casillas - Ramos, Pique, Puyol, Capdevila - Busquets, Xabi Alonso (93. Marchena) - Pedro (86. Silva), Xavi, Iniesta - Villa (81. Torres)

      Úvodnú opatrnú päťminútovku spestril fanúšik na hracej ploche, usporiadatelia ho ale okamžite spacifikovali. Španielom sa od začiatku darilo držať loptu na ich kopačkách a Nemci ju len ťažko získavali. Otvoriť skóre mohol už v 6. minúte najlepší kanonier turnaja David Villa. Po krásnej kolmici Pedra ale zakončoval v páde a brankár Neuer výborným zákrokom prvé obrovské nebezpečenstvo eliminoval. Európsky šampión mohol predsa len do vedenia v 14. minúte, ale prudký center Iniestu stopér Puyol hlavou nedostal do siete. Potom Nemci pridali na aktivite, no ich súper pokračoval v držaní lopty s typickými krátkymi prihrávkami. Hralo sa v dobrom tempe a mimoriadne disciplinovane a čisto, prvý nedovolený zákrok prišiel až v 27. minúte, keď Ramos škaredo šliapol na nohu Podolskému. V prvom polčase maďarský rozhodca Kassai odpískal len 5 faulov a chýbali tak aj nebezpečné štandardky v okolí pokutového územia. Po polhodine hry sa prudkou a nebezpečnou strelou prezentoval Trochowski, no Casillas vytiahol dobrý zákrok a jeho pokus vyrazil na roh. Posledným väčším vzrušením bola akcia Özila v nadstavenom čase prvého dejstva, ktorý sa rútil do úniku, no po strete s Ramosom sa dožadoval penalty. Márne, rozhodca bol blízko a nechal pokračovať v hre. Nemci pozorne bránili, smerom dopredu ale neboli až tak nebezpeční, hoci mali doteraz na turnaji suverénne najpotetnejšiu ofenzívu s 13 gólmi.
      Začiatok druhého polčasu osviežili dve strely Xabiho Alonsa, neboli ale presné. Obrovský závar pred a v nemeckej 16-ke vznikol v 57. minúte. Najprv tvrdo strieľal Pedro, hneď na to sa Iniesta rútil na bránu, ale jeho nepresnú strelu za Neuerov chrbát nestihol o centimetre doraziť Villa a dobýjanie nemeckej brány zakončila strela Pedra. Španielsky stroj zvýšil obrátky, na nebezpečný center si zbiehal Ramos, ktorý ale vo vnútri 16-ky spadol v súboji s Podolskym, pričom Kassaiova píšťalka opäť zostala nemá. Najväčšia dovtedajšia šanca trojnásobných majstrov sveta prišla v 69. minúte, keď po centri Podolského sa dostal do zakončenia vo výbornej pozícii osamotený striedajúci Kroos, ale trafil len do Casillasa. Tento moment mohli Nemci trpko ľutovať v 73. minúte, po nacvičenom barcelonskom rohu poslal loptu Xavi presne na hlavu nabiehajúceho Puyola a ten prudko a nezadržateľne otvoril skóre zápasu. Nemci sa snažili otriasť a začali dobýjať španielske územie, no z rýchleho brejku dvoch na jedného mohol rozhodnúť v 82. minúte Pedro. Zachoval sa ale sebecky, nenahral Torresovi a trestuhodne premárnil príležitosť. V konečnom účtovaní to však už nezohralo rolu, lebo Španielsko záver ustálo a mohlo sa tešiť z postupu do prvého finále MS.

            Vicente del Bosque, tréner Španielska: "Hráči od obrancov až po útočníkov boli výnimoční a odohrali skvelý zápas. Bol to najlepší zápas, aký sme odohrali na turnaji a mohli sme pridať aj ďalší gól."

      Joachim Löw, tréner Nemecka: "Španieli sú už dva roky najlepším mužstvom na svete. Ale nám až tak nevyšiel zápas, ako sme chceli. Súper nám nedovolil rozvinúť našu hru. Nedarilo sa nám získavať loptu a stálo nás to obrovské množstvo síl, aby sa nám to podarilo. Nazdávam sa, že Španieli získajú titul, sú skvele zohratí, hrajú spolu už tri roky."

      Philipp Lahm, kapitán Nemecka: "Je trpké, keď vám ujde finále. Sklamanie je obrovské. Predsavzali sme si postúpiť, ale nepodarilo sa nám to splniť. Najmä v prvom polčase sme nehrali tak dobre smerom dopredu. Ale Španielsko je veľmi silné mužstvo."

      David Villa, útočník Španielska: "V tomto zápase som neskóroval, ale je jedno, kto dá gól. Zápas sme mali pod kontrolou a Pedro i Torres sa dostali aj k ďalším šanciam. Je to pre nás historický moment, postúpiť do finále majstrovstiev sveta. Vo finále to však bude ťažké."

      Franz Beckenbauer: "Nemáme žiadny dôvod na to, aby sme po prehre so Španielskom smútili. Nemecká reprezentácia odohrala skvostný turnaj. Dôfam, že mužstvo teraz zoberie s plnou vážnosťou aj duel o 3. miesto, aj keď viem, že nebude ľahké koncentrovať sa naň".

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies