Nemecko označilo jadrové rozhovory s Iránom v Ženeve za "štart"

NETKY.SK • 8 December 2010, 08:33 • 2 min
Nemecko označilo jadrové rozhovory s Iránom v Ženeve za "štart"

Nemecko označilo jadrové rozhovory s Iránom v Ženeve za "štart"

slovakia

left justify in out

img

Nemecko, jedna zo šiestich krajín prítomných na rozhovoroch s Iránom o jeho jadrovom programe, dnes privítalo dvojdňové rokovania vo švajčiarskej Ženeve a označilo ich za "štart" po 14 mesiacoch nulového pokroku v záležitosti.
      Nemecký minister zahraničných vecí Guido Westerwelle uviedol, že jednotný postoj medzinárodného spoločenstva položil základy pre rozhovory.
      "Tak ako sme očakávali, rozhovory nepriniesli žiaden prelom, ale štart," napísal Westerwelle vo vyhlásení, ktoré vydal jeho úrad v Berlíne.
      "Chceme ísť aj v januári v Istanbule cestou dialógu. Toto dokazuje, že je možnosť premeniť začiatok na proces. S tým počítame. Chcem zároveň proces i zásadné rozhovory. To je náš cieľ. Irán sa musí chopiť príležitosti. Ako spoločenstvo národov zostávame rázni a jednotní, zároveň sme ochotní ísť cestou dialógu s Iránom," vysvetlil šéf nemeckej diplomacie.
      Irán sa stretol v pondelok a dnes vo švajčiarskej Ženeve s vyjednávačmi zastupujúcimi Britániu, Čínu, Francúzsko, Nemecko, Rusko a USA. Irán poprel, že rozhovory sa sústreďovali na jeho program obohacovania uránu. Západné štáty majú totiž obavy, že program je zameraný na výrobu atómových zbraní.

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies