Nemecko: Nový prezident sa bude voliť 18. marca

NETKY.SK • 21 Február 2012, 07:50 • 2 min
Nemecko: Nový prezident sa bude voliť 18. marca

Nemecko Nový prezident sa bude voliť 18. marca - Politika Voľba nového nemeckého prezidenta sa uskutoční 18.

slovakia

left justify in out

img

Voľba nového nemeckého prezidenta sa uskutoční 18. marca. Oznámil to dnes predseda Spolkového snemu Norbert Lammer. Citovala ho agentúra AP.
      O nástupcovi prezidenta Christiana Wulffa, ktorý v piatok odstúpil v dôsledku politického škandálu, rozhodne Spolkové zhromaždenie, zložené z poslancov nemeckého parlamentu a zástupcov jednotlivých spolkových krajín.
      Všeobecne sa očakáva, že za novú hlavu štátu bude zvolený nestraník Joachim Gauck, na ktorého nominácii sa v nedeľu dohodla vládna koalícia kancelárky Angely Merkelovej s hlavnými opozičnými stranami.
      Gauck (72) je populárny protestantský pastor, v časoch komunistickej NDR bol aktivistom za ľudské práva, neskôr pôsobil ako šéf spolkovej inštitúcie pre skúmanie archívov obávanej východonemeckej štátnej bezpečnosti.
      Christian Wulff abdikoval uprostred eskalujúceho škandálu vyvolaného podozreniami, že využíval neoprávnené výhody v čase, keď bol ešte dolnosaským krajinským premiérom. Verejnosť pobúrili medializované odhalenia o tom, že dostal mimoriadne výhodnú pôžičku na stavbu domu, lacný lízing auta či bezplatnú dovolenku u spriatelených podnikateľov.
      Gauck sa ako kandidát opozičných sociálnych demokratov a Zelených uchádzal o prezidentský úrad už v roku 2010, v treťom kole hlasovania však prehral súboj s Wulffom.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies