Nemecko nevidí priestor na expanzívnu fiškálnu politiku, ktorú navrhuje EK

NETKY.SK • 17 November 2016, 16:38 • 2 min
Nemecko nevidí priestor na expanzívnu fiškálnu politiku, ktorú navrhuje EK

BERLÍN - Nemecké ministerstvo financií odmietlo návrh Európskej komisie, aby eurozóna podporila rast ekonomiky a tvorbu nových pracovných miest uvoľnenejšou fiškálnou politikou v budúcom roku.

slovakia

left justify in out

Európska komisia v stredu (16.11.) navrhla eurozóne fiškálnu politiku, ktorá by podporila ekonomický rast. Nepriamo tým dala najavo, že najmä Berlín by mal zvýšiť objem svojich výdavkov.

 

Nemecké ministerstvo financií reagovalo rýchlo a oznámilo, že s návrhom Európskej komisie nesúhlasí. Ako pre agentúru Reuters uviedol hovorca ministerstva, "vzhľadom na pokračujúce vysoké dlhy krajín Európskej únie nie je expanzívna fiškálna politika možná". Rovnako to platí aj pre samotné Nemecko, ktoré podľa hovorcu čelí v strednodobom horizonte nemalým výzvam. "Ani Nemecko vo fiškálnej oblasti nemá priestor na manévrovanie," dodal hovorca.

 

Predstavitelia Európskej únie sa obávajú rastu protiúniových nálad, ktoré nabrali na intenzite po rokoch slabého rastu a vysokej nezamestnanosti. Situáciu ešte skomplikovalo rozhodnutie Britov opustiť Európsku úniu a najnovšie aj víťazstvo Donalda Trumpa v amerických prezidentských voľbách. Brusel chce preto zabrániť, aby najnovšie udalosti zasiahli do krehkého zotavovania ekonomiky.

 

Európska komisia síce vo svojom hodnotení rozpočtových plánov členských krajín nemenovala Nemecko priamo, uviedla však, že výzva na uvoľnenie fiškálnej politiky sa týka výhradne krajín, ktoré si to môžu dovoliť. A to je z veľkých ekonomík vzhľadom na rozpočtový prebytok a ekonomickú silu prakticky len Nemecko. Najväčšia ekonomika Európskej únie zaznamenala minulý rok rozpočtový prebytok na úrovni 0,7 % hrubého domáceho produktu (HDP) a tento rok sa očakáva, že dosiahne 0,6 % HDP.

 

Lenže nemecká vláda trvá na svojom pláne, ktorým je udržať vyrovnaný rozpočet do roku 2020, napriek zvýšeným nákladom na riešenie problémov spojených s utečencami. Tento plán nemieni meniť ani po tom, ako Briti v júni nečakane odhlasovali odchod krajiny z Európskej únie.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies