Nemecko neuvažuje o vytvorení štátneho investičného fondu

NETKY.SK • 12 September 2018, 14:30 • 2 min
Nemecko neuvažuje o vytvorení štátneho investičného fondu

BERLÍN - Nemecko neuvažuje o vytvorení štátneho investičného fondu na kúpu podielov v dôležitých technologických firmách, aby zabránilo ich prevzatiu zahraničnými investormi.

slovakia

left justify in out

Informovalo o tom v stredu ministerstvo hospodárstva v reakcii na článok v denníku Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), podľa ktorého by tak mohla vláda zabrániť, aby nemecké aktíva získali "predátorskí" investori z Číny a Perzského zálivu.

 

"Spolková vláda neuvažuje ani nemá žiadne plány na vytvorenie štátneho investičného fondu s cieľom financovať nákup podielov vo firmách," uviedla hovorkyňa ministerstva hospodárstva v súvislosti s článkom vo FAZ.

 

"Nemecko je otvorené pre priame zahraničné investície a podporuje slobodu medzinárodných kapitálových tokov," dodala. Nemecká vláda minulý rok sprísnila investičné pravidlá, aby ochránila strategicky dôležité priemyselné odvetvia pred ponukami na prevzatie od firiem, ktoré nie sú z Európskej únie. Dôvodom boli obavy, že čínske spoločnosti by prostredníctvom prevzatí mohli získať nemecké know-how.

 

Podľa týchto pravidiel pri ponuke na prevzatie minimálne 25-percentného podielu v nemeckej spoločnosti investormi z krajín mimo EÚ alebo z Európskeho združenia voľného obchodu, je potrebné vyhodnotiť, či nepredstavuje riziko pre verejnú politiku a národnú bezpečnosť. A to najmä v prípadoch, ak budú zahraničné investície smerovať do citlivých oblastí z hľadiska bezpečnosti, ako sú zbrojárstvo alebo krypto-technológie, uviedlo minulý rok ministerstvo hospodárstva.

 

FAZ však s odvolaním sa na zdroje z nemeckého ministerstva hospodárstva napísal, že Berlín zvažuje aj sprísnenie kontroly zahraničných investícií v niektorých odvetviach. Tie by mu umožnili zasiahnuť, ak by chcel kupec zo zahraničia získať minimálne 15 % podiel v dôležitej firme namiesto aktuálnych 25 %.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies