Nemecko nesúhlasí s európskym systémom zabezpečenia vkladov

NETKY.SK • 3 Január 2016, 13:02 • 2 min
Nemecko nesúhlasí s európskym systémom zabezpečenia vkladov

BERLÍN - Šéfka európskej Jednotnej rady pre riešenie krízových situácií (SRB - Single Resolution Board) Elke Königová v spore o cezhraničnú ochranu vkladov vyzvala na vecnú diskusiu.

slovakia

left justify in out

"Nemôžem pochopiť všetky emócie pri tejto téme. Mali by sme zostať realistickí a postupovať krok za krokom. Jedného dňa sa musí tento systém stať európskym," povedala pre týždenník Welt am Sonntag. Informovala o tom agentúra DPA.

 

Európsky fond na ochranu vkladov by mala spravovať práve SRB. Proti plánom Európskej komisie na celoeurópske zabezpečenie vkladov sa však postavili najmä nemecké sporiteľne, banky, centrálna Bundesbank a minister financií Wolfgang Schäuble. Obávajú sa totiž, že ich fondy pre prípad bankrotu banky by mohli vyplieniť ostatné európske štáty.

 

"Nepovažujem nápad komisie na vytvorenie spoločného systému zabezpečenia vkladov za nesprávny," povedala Königová. Najprv ale musí každý členský štát EÚ vytvoriť národný fond. Kompromisom by mohlo byť ich trvalé prepojenie pomocou zaisťovacieho systému.

 

Podľa súčasného návrhu EK by mali európske banky od roku 2017 postupne platiť do spoločného fondu, ktorý zabezpečí vklady pre prípad bankrotu banky. Od roku 2024 by tento fond mal garantovať vklady na účtoch a sporiteľných knižkách do výšky 100.000 eur.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies