Nemecko nebude Ukrajine dodávať smrtiace zbrane

NETKY.SK • 7 Február 2022, 11:30 • 2 min
Nemecko nebude Ukrajine dodávať smrtiace zbrane

BERLÍN – Nemecký kancelár Olaf Scholz ubezpečil, že jeho krajina nemieni Ukrajine dodávať smrtiace zbrane. Uviedol to v nedeľu v televízii ARD pred odletom do Spojených štátov.

slovakia

left justify in out

„Nemecká vláda má už dlhodobo jasný kurz: nedodávame zbrane do krízových oblastí a ani nedodávame smrtiace zbrane na Ukrajinu,“ povedal Scholz. „Tento kurz nasledovala aj moja predchodkyňa Angela Merkelová, a to bolo a stále je správne,“ zdôraznil a poukázal na to, že podľa prieskumov väčšina Nemcov zdieľa názory vlády na túto otázku.

 

img

 

„Mojou povinnosťou je robiť to, čo je v záujme nemeckého ľudu, a to, aký je v tomto prípade názor občanov našej krajiny,“ dodal Scholz.

 

Kancelár sa vyhol odpovedi na otázku o možnosti posilnenia nemeckého kontingentu v pobaltských krajinách. Pripomenul, že 10. februára sa v Berlíne stretne s litovským prezidentom Gitanasom Nausedom a s estónskym a lotyšským premiérmi Kayoum Kallasom a Krisjanisom Karinsom.

 

„Je pre mňa veľmi dôležité, aby sme držali spolu a koordinovali naše kroky ako priatelia a nerobili to cez médiá,“ uviedol Scholz.

Šéf nemeckej vlády je presvedčený, že teraz nastalo skutočne krízové obdobie. „Mám povinnosť voči občanom krajiny zabrániť vojne v Európe,“ povedal.

 

img

 

Berlín je proti poskytovaniu zbraní Kyjevu, no zároveň je Nemecko pod silným tlakom svojich partnerov v Európskej únii, predovšetkým Poľska a pobaltských štátov, ako aj USA, ktoré požadujú „jasné signály Berlína voči Moskve“. Niektorí predstavitelia Ukrajiny dokonca obvinili Nemecko zo „zrady priateľov. Noviny Studdeutsche Zeitung v piatok informovali, že ukrajinské veľvyslanectvo v Berlíne poslalo nemeckému ministerstvu zahraničných vecí verbálnu nótu so zoznamom zbraní, ktoré by Kyjev rád dostal.

 

V poslednom čase sa v západných krajinách, ale aj v Kyjeve, objavujú vyhlásenia o možnej ruskej invázii na ukrajinské územie. Tlačový tajomník prezidenta Ruskej federácie Dmitrij Peskov označil takúto informáciu za prázdnu a neopodstatnenú eskaláciu napätia. Zdôraznil, že Rusko pre nikoho nepredstavuje hrozbu. Peskov zároveň nevylúčil možnosť provokácií na zdôvodnenie takýchto vyhlásení a varoval, že pokusy o násilné vyriešenie krízy na juhovýchode Ukrajiny budú mať najvážnejšie dôsledky.   

 

https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/13631043



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies