Nemecko nalieha na proruských separatistov, aby zastavili útok na Mariupol

NETKY.SK • 26 Január 2015, 14:22 • 2 min
Nemecko nalieha na proruských separatistov, aby zastavili útok na Mariupol

BERLÍN - Nemecká kancelárka Angela Merkelová naliehala na proruských separatistov na východe Ukrajiny, aby zastavili svoju ofenzívu na prístavné mesto Mariupol.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

V nedeľnom telefonáte okrem toho požiadala ruského prezidenta Vladimira Putina, aby využil svoj vplyv a presvedčil ich o nutnosti rešpektovať dohodu o prímerí.
     

Informoval o tom dnes na tlačovej konferencii v Berlíne Merkelovej hovorca Steffen Seibert, podľa ktorého je "absolútne kľúčové", aby proruskí separatisti "konečne rešpektovali" dohodu o prímerí, ak sa "chceme dostať zo špirály eskalácie (konfliktu) a dať šancu diplomacii".
     

Nemecko zopakovalo, že bez implementácie mierových dohôd z Minska hrozí východu Ukrajiny eskalácia násilia, preto nalieha na Rusko, aby využilo svoj vplyv na separatistov a presvedčilo ich o nutnosti stiahnuť ťažké zbrane v súlade s už uzavretou dohodou. 
     

Na margo správ o možnosti uvalenia nových sankcií na Rusko Seibert uviedol, že ministri zahraničných vecí EÚ sa zídu vo štvrtok a rozhodnú, ako bude EÚ reagovať na vzniknutú situáciu. "Neviem vám povedať, či bude viac alebo menej sankcií," vyhlásil Seibert.       
     

V podobnom duchu sa dnes vyjadril aj nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier, ktorý však upozornil, že ofenzíva proruských separatistov na Mariupol by mohla predstavovať zásadnú zmenu situácie, na ktorú EÚ bude musieť reagovať.
     

Steinmeier tiež upozornil, že čas na implementáciu minských dohovorov sa kráti. Podobne ako Merkelová aj Steinmeier naliehal na Rusko, aby povstalcom na východe Ukrajiny vydalo "jasný rozkaz".
     

Sobotňajší útok na Mariupol si vyžiadal najmenej 30 mŕtvych a približne 100 zranených. Ukrajinské vedenie tvrdí, že má dôkazy, ktoré z útoku usvedčujú proruských separatistov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies