Nemecko na nohách: V rýchliku IC našli atrapu výbušného zariadenia

NETKY.SK • 18 November 2015, 06:30 • 2 min
Nemecko na nohách: V rýchliku IC  našli atrapu výbušného zariadenia

HANNOVER - Nemecká polícia zasahovala v utorok večer v Hannoveri v rýchliku IC smerujúcom cez Brémy do Oldenburgu, kde sa našiel podozrivý balíček. Išlo o vernú napodobeninu výbušného zariadenia, nie o skutočnú bombu, ako sa pôvodne predpokladalo, uviedla policajná hovorkyňa Sandra Perlebachová, ktorú citovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Policajti v tejto súvislosti pátrajú po mužovi, ktorý balík vo vlaku nechal. Keď muž vstal a chystal sa odísť, jedna cestujúca ho upozornila, že si niečo zabudol. Ten však nereagoval, ale vystúpil z vlaku a ušiel, povedala Perlebachová.

 

Privolaní policajti si na pomoc prizvali pyrotechnikov, pretože špeciálne vycvičené psy zareagovali na výbušniny. Následné presvietenie röntgenom ukázalo, že v balíku boli káble, doska s plošnými spojmi a mobilný telefón. Experti sa rozhodli, že údajnú bombu zničila kontrolovanou explóziou.

 

Nemecké médiá predtým informovali, že polícia z bezpečnostných dôvodov zneškodnila kontrolovanou explóziou podozrivý objekt, pre ktorý bola evakuovaná časť hlavnej železničnej stanice v Hannoveri. Stanicu následne opäť otvorili.

 

Hannover bol v utorok večer "na nohách" z dôvodu potenciálneho teroristického útoku na prípravný futbalový zápas medzi Nemeckom a Holandskom. Nemecký minister vnútra Thomas de Maiziere odporučil zrušenie stretnutia poldruha hodiny pred jeho začiatkom po získaní "konkrétnej informácie" od bezpečnostných zložiek. Zatiaľ neboli zatknutí žiadni podozriví a nenašli sa ani žiadne výbušniny.

 

De Maiziere odmietol konkretizovať, od koho informáciu získal. Viaceré nemecké médiá uviedli, že varovanie prišlo od zahraničnej tajnej služby.

 

Weby týždenníka Spiegel a denníka Bild neskôr napísali, že ide o francúzsku tajnú službu. Prvé informácie hovorili o tom, že skupina vedená istým mužom zo severnej Afriky by mohla plánovať ďalší útok. Konkrétne mali byť použité výbušniny, pásy s výbušninami, automatické zbrane a nálože umiestnené na príjazdových komunikáciách. Francúzska tajná služba neskôr upozornila na Iračana žijúceho v regióne Weserbergland, ktorý údajne plánoval útok na utorňajší priateľský zápas. Či muža, považovaného za nebezpečného, skutočne videli v Hannoveri, nie je podľa denníka Die Welt známe.

 

Aj náčelník polície v Hannoveri Volker Kluwe potvrdil, že futbalový zápas bol zrušený kvôli konkrétnemu varovaniu pred útokom, ktoré sa však týkalo výhradne štadióna. "Dostali sme závažné varovanie, že na štadióne je dnes večer plánovaný bombový útok," povedal Kluwe v spravodajskej relácii televízie ARD Tagesschau. V hľadisku mala byť aj nemecká kancelárka Angela Merkelová a niekoľko ministrov, tých sa podľa Kluweho podarilo dostať do bezpečia.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona