Nemecko má svojho hrdinu: Poľský kamionista zachránil v Berlíne desiatky životov

NETKY.SK • 22 December 2016, 08:40 • 2 min
Nemecko má svojho hrdinu: Poľský kamionista zachránil v Berlíne desiatky životov

BERLÍN - Poľský kamionista, ktorého vozidlo bolo použité pri pondelňajšom útoku v Berlíne, bol v čase tejto udalosti ešte nažive. Vyplýva to z výsledkov pitvy Poliaka identifikovaného ako 37-ročný Lukasz Urban, ktorého našli po náraze kamióna do areálu vianočných trhov mŕtveho na sedadle spolujazdca.

slovakia

left justify in out

Podľa najnovších zistení, ktoré prinieslo v noci na dnes internetové vydanie denníka Bild, bol poľský vodič nažive až do chvíle, keď zatiaľ neznámy terorista nasmeroval kamión medzi návštevníkov vianočných trhov na námestí Breitscheidplatz.

 

Nemenovaný vyšetrovateľ, ktorého Bild citoval, je presvedčený, že v kabíne došlo k súboju, pričom útočník bodol Poliaka viackrát nožom. Lukáš aj napriek útoku dokázal strhnúť volant tak, aby kamión neprešiel celými trhmi, ale skončil na bočnej ceste. „V kabíne sa muselo bojovať,“ povedal pre Bild muž z policajného prostredia. Po tom, ako vozidlo zostalo stáť medzi stánkami, páchateľ kamionistu zastrelil a ušiel.

 

 

Nemecká rozhlasová stanica RBB medzitým informovala, že poľská polícia začala vyšetrovať usmrtenie Lukasza Urbana ako prípad vraždy.

 

K útoku kamiónom v berlínskej štvrti Charlottenburg, ktorý si vyžiadal 12 mŕtvych a 48 zranených, sa prihlásila v utorok teroristická organizácia Islamský štát (IS). Nemecký Spolkový kriminálny úrad (BKA) vypísal odmenu vo výške 100.000 eur za informácie vedúce k zadržaniu muža hľadaného v súvislosti s pondelňajším útokom kamiónom na vianočných trhoch v Berlíne.

 

 

 

Hľadaným je 24-ročný Tunisan Anis Amri, ktorý je vysoký 178 centimetrov, váži približne 75 kilogramov, má čierne vlasy a hnedé oči. Úrad tiež varoval, že podozrivý môže byť "ozbrojený a nebezpečný".

 

Podľa európskeho zatykača, ktorý ma k dispozícii agentúra AP, sa Amri narodil v meste Ghaza. Používa aj viacero prezývok, z ktorých mnohé sú iba obmenou tohto mena. Podozrivý má okrem tuniského aj egyptské a libanonské občianstvo.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies