Nemecko má príliš nízke verejné investície, upozorňuje inštitút Ifo

NETKY.SK • 16 Júl 2018, 13:01 • 2 min
Nemecko má príliš nízke verejné investície, upozorňuje inštitút Ifo

BRATISLAVA - Nemecko má v porovnaní s inými vyspelými ekonomikami výrazne nižšie verejné investície, čo platí najmä pre vzdelávanie.

slovakia

left justify in out

Tvrdí to inštitút Ifo na základe novej štúdie, ktorú zverejnil v pondelok.

 

Výdavky na sociálne programy na druhej strane tvoria v Nemecku v medzinárodnom porovnaní podstatne vyššiu časť celkových vládnych výdavkov. Najväčšia európska ekonomika už v tejto oblasti dokonca predbehla škandinávske krajiny, ktoré sú tradične známe rozsiahlymi výdavkami na udržiavanie sociálnych štátov.

Investície ako podiel na hrubom domácom produkte (HDP) tvoria v Nemecku iba 2,12 %, priemer za Organizáciu pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD) je pritom viac ako 3 %.

„Nemecká vláda by musela zvýšiť investície o najmenej 40 %, aby dosiahla priemer OECD,“ uviedol Niklas Potrafke z inštitútu Ifo. V kľúčovej oblasti výskumu a vývoja by si dobehnutie priemeru OECD vyžiadalo až 70-percentný rast. Politici by mali tiež prehodnotiť výdavkové priority tak, aby v budúcnosti smerovalo viac rozpočtových zdrojov do verejných investícií a menej na sociálne transfery, dodal Potrafke. Týmto spôsobom by sa podľa ekonóma dosiahol želaný rast investícií aj bez zvyšovania daní alebo nových dlhov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies