Nemecko má právo odmietnuť sociálne dávky nezamestnaným migrantom

NETKY.SK • 11 November 2014, 11:48 • 2 min
Nemecko má právo odmietnuť sociálne dávky nezamestnaným migrantom

LUXEMBURG - Nemecko má právo odmietnuť niektoré sociálne dávky občanom EÚ, ktorí sa prisťahovali do krajiny, ale nepracujú. S odvolaním sa na dnešné rozhodnutie Európskeho súdneho dvora v Luxemburgu o tom informovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Únia vášnivo debatuje o podozreniach zo zneužívania sociálnych dávok migrantmi. Debatu sčasti podnietilo aj zrušenie obmedzení týkajúcich sa Bulharska a Rumunska od 1. januára tohto roka. Európsky súdny dvor mal rozhodnúť v prípade mladej Rumunky Elisabetty Danovej a jej syna Florina, ktorí žijú v nemeckom meste Lipsko spolu so sestrou ženy najmenej od novembra 2010. 
      

Danová si nehľadala v Nemecku zamestnanie, nikdy nepracovala ani v Rumunsku. Vo vlasti nadobudla len tri roky školského vzdelania a nemčinu ovláda len minimálne, uvádza sa v stanovisku súdu. Žena od nemeckého štátu dostáva sociálne dávky na dieťa.
      

Proti úradom v Lipsku však Danová podnikla právne kroky po tom, čo jej zamietli dávky životného minima, sociálnu podporu i príspevok na bývanie a výdavky spojené s vykurovaním, ktoré sú nemeckým občanom dostupné na základe benefičného systému nazvaného Hartz IV, píše DPA.
      

Súd v Luxemburgu však dospel k záveru, že pravidlá EÚ od ekonomicky neaktívnych imigrantov požadujú, aby mali "dostatočné vlastné zdroje" počas prvých piatich rokov svojho pobytu v členskej krajine EÚ. "Členský štát... musí mať možnosť odmietnutia poskytovania sociálnych výhod ekonomicky neaktívnym občanom únie, ktorí využili svoje právo na slobodu pohybu len s cieľom získať sociálnu podporu iného členského štátu," uviedol súd v tlačovom vyhlásení. "Čo sa týka pani Danovej a jej syna, súd sa domnieva, že nemajú dostatok zdrojov, a preto sa nemôžu dožadovať práva na pobyt v Nemecku na základe smernice o voľnom pohybe občanov EÚ," dodáva súd. Preto sa Danová a jej syn nemôžu domáhať "rovnocenného zaobchádzania" s nemeckými občanmi, uzavrel súd.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies