Nemecko má nového prezidenta, Frank-Walter Steinmeier zložil prísahu

NETKY.SK • 22 Marec 2017, 13:18 • 2 min
Nemecko má nového prezidenta, Frank-Walter Steinmeier zložil prísahu

BERLÍN - Bývalý sociálnodemokratický minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier zložil dnes prísahu ako nový prezident Nemecka. Vo funkcii tak po piatich rokoch nahradil Joachima Gaucka.

slovakia

left justify in out

Slávnostnú prísahu zložil Steinmeier na zasadnutí oboch komôr parlamentu, čím sa oficiálne stal 12. prezidentom povojnového Nemecka.

 

Predniesol tiež inauguračný príhovor, v ktorom okrem iného vyzval tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana na to, aby rešpektoval princípy právneho štátu a slobodu médií.

 

V priebehu dnešného dňa novú hlavu štátu privítajú s vojenskými poctami v berlínskom zámku Bellevue, ktorý je oficiálnym sídlom prezidenta.

 

Steinmeiera (61) vo februári zvolilo Spolkové zhromaždenie, osobitný orgán zložený zo 630 poslancov dolnej komory parlamentu (Bundestag) a rovnakého počtu zástupcov 16 spolkových krajín.

 

Päťročné funkčné Joachima Gaucka (71) sa oficiálne skončilo už počas uplynulého víkendu. Tento bývalý evanjelický pastor sa rozhodol neuchádzať sa o ďalší mandát. Na poste šéfa diplomacie Steinmeiera vystriedal vicekancelár Sigmar Gabriel.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies