Nemecko je otvorené poskytnutiu azylu perzekvovaným Turkom

NETKY.SK • 8 November 2016, 12:34 • 2 min
Nemecko je otvorené poskytnutiu azylu perzekvovaným Turkom

BERLÍN - Nemecká vláda je otvorená poskytnutiu azylu Turkom, ktorí vo svojej vlasti čelia perzekúciám zo strany vlády prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

slovakia

left justify in out

V rozhovore pre konzervatívny denník Die Welt to dnes uviedol štátny tajomník nemeckého ministerstva zahraničných vecí Michael Roth. Dodal, že všetci kriticky zmýšľajúci ľudia v Turecku by mali vedieť, že nemecká vláda stojí po ich boku.

 

Od neúspešného pokusu o vojenský prevrat, ktorý sa v Turecku odohral v polovici júla, Erdoganova vláda zatýka ľudí podozrivých z napojenia na tzv. Fethullahovu teroristickú organizáciu (FETÖ).

 

Agentúra DPA vo svojej správe konštatuje, že nemecko-turecké vzťahy sú v posledných mesiacoch napäté: Berlín sa snaží nájsť rovnováhu medzi kritikou tureckého vedenia za potláčanie disentu a nutnosťou udržiavať s Tureckom partnerský vzťah vzhľadom na migračnú krízu. "To, čo sa v súčasnosti deje v Turecku, nemá nič spoločné s naším chápaním európskych hodnôt, vládou zákona, demokraciou a slobodou slova," vyhlásil Roth v rozhovore pre Die Welt. Dodal, že práve preto Nemecko rozhodne odmieta súčasné počínanie tureckého vedenia voči svojím kritikom.

 

Medzičasom agentúry priniesli vyhlásenie tureckého ministra zahraničných vecí Mevlüta Čavušogla, v ktorom obvinil Nemecko, že dovoľuje militantom zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK) a krajne ľavicovej Revolučnej ľudovej oslobodzovacej strany-Frontu (DHKP-C), aby "beztrestne" pôsobili na nemeckom území aj napriek tomu, že obe tieto organizácie v Turecku spáchali už niekoľko ozbrojených útokov. Podľa jeho tvrdenia Nemecko podporuje aj FETÖ.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona