Nemecko je najobľúbenejšou krajinou v rozvinutom svete, tvrdí štúdia

NETKY.SK • 26 November 2014, 19:10 • 2 min
Nemecko je najobľúbenejšou krajinou v rozvinutom svete, tvrdí štúdia

LONDÝN - Nemecko má v súčasnosti najlepšiu povesť vo svete spomedzi 50 rozvinutých alebo rozvíjajúcich sa krajín, k čomu prispeli aj "vynikajúce športové výkony".

slovakia

left justify in out

Nemecký inštitút GfK zaoberajúci sa prieskumom trhov to uvádza v stredajšej štúdii, ktorej súčasťou je každoročne zostavovaný rebríček obľúbenosti vybraných krajín vyčíslenej takzvaným indexom NBISM (Anholt-GfK Nation Brands IndexSM). Nemecko na prvej priečke vystriedalo USA, ktoré bolo najlepšie hodnoteným celých päť uplynulých rokov. Porovnanie vychádza zo šiestich "základných rozmerov", ktoré štúdia identifikuje ako vývoz, verejnú správu, kultúru a dedičstvo, ľudí, turizmus a investície spojené s imigráciou. Štúdia hovorí o "globálnom vnímaní", prieskum za rok 2014 formou online rozhovorov sa však podľa zverejnených informácií uskutočnil iba v 20 krajinách.

 

Najvyššiu pozíciu Nemecka citovaný strategický poradca Simon Anholt vysvetľuje nielen "športovou zdatnosťou, ktorú prejavilo na celosvetovom fóre počas Majstrovstiev sveta vo futbale", ale aj tým, že krajina "si v očiach ostatných upevnilo svoju pozíciu európskeho lídra vďaka silnej a výkonnej ekonomike a stabilnej pozícii politického hráča". Čo sa týka USA, inštitút konštatuje "najslabšie nárasty v rámci NBISM spomedzi rozvinutých krajín". 

 

"Hoci sú USA v niektorých oblastiach ešte stále vnímané ako číslo jeden (napr. tvorivosť, súčasná kultúra a vzdelávacie inštitúcie) z hľadiska globálneho mieru a bezpečnosti je krajina až na 19. mieste spomedzi 50 krajín." Podľa senior viceprezidentky a riaditeľky štúdie NBISM Xiaoyan Zhao sa v Rusku či v Egypte vnímanie USA "zhoršilo bezprecedentným spôsobom", ako však dodáva, "je to predovšetkým Rusko, ktoré z hľadiska postojov verejnosti zožína na globálnej úrovni najviac kritiky". Rusko si najviac pohoršilo v oblasti spravovania krajiny, a to predovšetkým vo vnímaní príspevku krajiny k medzinárodnému mieru a bezpečnosti. "Je to najvýraznejší prepad, aký kedy zaznamenala ktorákoľvek zo všetkých 50 krajín v prieskume," uvádza GfK. 

 

Desať najlepšie hodnotených krajín podľa indexu NBISM: 

Nemecko 
USA 
Británia 
Francúzsko 
Kanada 
Japonsko 
Taliansko 
Švajčiarsko 
Austrália 
Švédsko



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona