Nemecko: Informantom Američanov v Berlíne bol šéf Westerwelleho kancelárie

NETKY.SK • 3 December 2010, 08:19 • 2 min
Nemecko: Informantom Američanov v Berlíne bol šéf Westerwelleho kancelárie

Nemecko: Informantom Američanov v Berlíne bol šéf Westerwelleho kancelárie

slovakia

left justify in out

img

Spolupracovník lídra nemeckých liberálov (FDP) a šéfa nemeckej diplomacie Guida Westerwelleho bol zdrojom, ktorý vlani na jeseň priebežne informoval americkú ambasádu v Berlíne o dôverných detailoch vtedajších koaličných rokovaní konzervatívnych strán CDU/CSU a FDP.
      Informáciu internetovej verzie magazínu Der Spiegel potvrdilo dnes ústredie FDP s tým, že šéfa Westerwelleho kancelárie Helmuta M. dnes uvoľnili z tejto funkcie a v budúcnosti bude plniť v centrále strany iné úlohy.
      Ako uviedol hovorca FDP Wulf Oehme, Helmut M. konal na vlastnú zodpovednosť v rámci svojej činnosti a s americkými diplomatmi sa spojil na ich podnet. Zdôraznil, že im poskytol výlučne voľne prístupné informácie, medzi ktorými neboli žiadne utajené dokumenty. Konanie šéfa kancelárie lídra FDP nebolo v rozpore so žiadnou legislatívnou normou.
      Medzi dokumentmi, ktoré zverejnil portál WikiLeaks, boli aj informácie amerického veľvyslanca v Nemecku Philipa Murphyho. Ten netajil radosť z informácií o koaličných rokovaniach v októbri 2009 od mladého, ambiciózneho spolupracovníka FDP.
      Helmut M. bol na týchto rokovaniach prítomný ako zapisovateľ.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies