Nemecko, Francúzsko a Británia navrhujú obnoviť misiu EÚ

NETKY.SK • 6 August 2014, 18:49 • 2 min
Nemecko, Francúzsko a Británia navrhujú obnoviť misiu EÚ

BERLÍN - Nemecko, Francúzsko a Británia prišli s návrhom obnoviť misiu EÚ na hranici medzi Pásmom Gazy a Egyptom, čo by malo prispieť k stabilizovaniu situácie na palestínskom území po mesiac trvajúcej vojne s Izraelom.

slovakia

left justify in out

V stredu o tom informoval nemenovaný zdroj z prostredia nemeckej diplomacie, podľa ktorého sú ministri zahraničných vecí troch európskych veľmocí naklonení návratu pozorovateľov EÚ na hraničný priechod Rafah tvoriaci hlavné spojenie so svetom pre 1,8 milióna Palestínčanov žijúcich v Pásme Gazy. Takzvaná Hraničná podporná misia EÚ v Rafahu začala pôsobiť v roku 2005 na základe dohody medzi Izraelom a Západom podporovanou palestínskou samosprávou, po necelých dvoch rokoch však prerušila činnosť vzhľadom na ovládnutie Pásma Gazy militantným hnutím Hamás. Egypt za posledný rok hranicu opakovane uzavrel, čím ešte viac priťažil Gazanom trpiacim izraelskou blokádou.

 

Návrh na obnovenie pozorovateľskej misie prichádza v čase trojdňového prímeria medzi Hamásom a Izraelom sprostredkovaného Egyptom, ktoré začalo platiť v utorok, zatiaľ čo vyjednávači rokujú o definitívnom ukončení bojov. Hamás požaduje obnovenie normálneho pohybu osôb a tovaru cez Rafah, podľa nemenovaných egyptských diplomatov je však nepravdepodobné, že budú jeho požiadavky splnené.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies