Nemecko dodá Ukrajine sedem samohybných húfnic

NETKY.SK • 6 Máj 2022, 08:40 • 2 min
Nemecko dodá Ukrajine sedem samohybných húfnic

SLIAČ – Nemecko dodá Ukrajine sedem samohybných húfnic typu Panzerhaubitze 2000 (PzH 2000). V piatok to v Sliači potvrdila nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová pred rokovaním so slovenským rezortným partnerom Jaroslavom Naďom. TASR o tom informovala na základe tlačovej agentúry DPA.

slovakia

left justify in out

Zbraňové systémy by nemali nemeckej armáde (Bundeswehr) chýbať, pretože pôjde o kusy, ktoré sú aktuálne opravované. Berlín by mal zároveň Ukrajincom poskytnúť výcvik na tento typ delostreleckého systému.

 

Nemecko v uplynulých týždňoch prehodnotilo svoj odmietavý postoj k dodávkam ťažkých zbraní na Ukrajinu a parlament (Bundestag) minulý štvrtok podporil dodávky ťažkých braní ukrajinskej armáde. Nemecko už predtým odsúhlasilo dodávku 50 samohybných protilietadlových systémov typu Gepard.

 

 

PzH 2000 je ťažká samohybná húfnica vyvinutá spoločnosťami KMW a Rheinmetall. Kanón je namontovaný na pásovom vozidle a systém sa podobá na tank. Panzerhaubitze 2000 sa do výzbroje nemeckej armády dostal v roku 1998. V tom čase išlo zrejme o najvýkonnejší konvenčný delostrelecký systém v operačnej službe. Podľa typu použitej munície má dostrel minimálne 30 kilometrov. Pri použití striel so zvýšeným dosahom môže PzH 2000 zasiahnuť cieľ vzdialený 40 kilometrov.

 

Možno vás zaujme: SHMÚ vydáva výstrahu prvého stupňa! Búrky hrozia na celom území Slovenska



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona