Nemecko deportovalo do Tuniska islamistu podozrivého z účasti na terore

NETKY.SK • 9 Máj 2018, 18:25 • 2 min
Nemecko deportovalo do Tuniska islamistu podozrivého z účasti na terore

BERLÍN - Nemecko v stredu vyhostilo odmietnutého žiadateľa o azyl z Tuniska Haikela S., podozrivého z podpory teroristickej organizácie Islamský štát (IS), do jeho vlasti. Muža deportovali sprevádzajúci policajti na palube charterového letu z Frankfurtu nad Mohanom do Tunisu, kde ho odovzdali tamojším orgánom.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom Hesenský rozhlas (HR), ako aj tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na hesenského krajinského ministra vnútra Petera Beutha. Haikel S., ktorý mal mať prsty v útoku na návštevníkov múzea v Tunise, pricestoval do Nemecka po prvý raz v roku 2003, aby tu študoval.

 

V spolkovej republike sa oženil s Nemkou, s ktorou sa v roku 2009 rozviedol. Už skôr musel zaplatiť pokutu, na ktorú ho odsúdili za ublíženie na manželkinom zdraví. V roku 2013 sa začal skrývať, v roku 2015 ho s falošnou identitou zadržali pri pokuse o ilegálne prekročenie štátnych hraníc v Grécku. Neskôr sa nechal zaregistrovať ako utečenec zo Sýrie v Maďarsku, aby o mesiac už pricestoval opäť pod iným menom do Nemecka. Vlani vo februári ho zatkli počas protiteroristickej razie vo Frankfurte nad Mohanom v spolkovej krajine Hesensko.

 

Tunisko požiadalo o vydanie muža, ktorého nemecké orgány vyšetrovali pre podozrenie z podpory teroristickej organizácie Islamský štát (IS). Tridsaťsedemročného vyhosteného čaká vo vlasti proces. Po ňom ho však vzhľadom na jestvujúce moratórium výkonu trestu smrti v tejto severoafrickej krajine s určitosťou nečaká poprava, ale zrejme zmena absolútneho trestu na doživotné alebo dlhoročné väzenie.

 

I s ohľadom na túto skutočnosť Spolkový ústavný súd so sídlom v Karlsruhe v pondelok zamietol odvolanie Haikela S. voči jeho deportácii do vlasti a Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) so sídlom v Štrasburgu zamietol jeho žiadosť o predbežné opatrenie brániace vyhosteniu a oznámil, že nebude mať námietky proti tomuto kroku spolkovej republiky.

 

Múzeum Bardo v hlavnom meste Tuniska sa dejiskom teroristického útoku stalo 18. marca 2015. Atak dvoch teroristov, ktorých zneškodnili príslušníci bezpečnostných zložiek si vyžiadal 23 obetí vrátane občanov Austrálie, Francúzska, Japonska, Kolumbie, Poľska, Španielska a Talianska. Viac ako štyri desiatky osôb utrpeli zranenia.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies