Nemecko chce znížiť vek odchodu do dôchodku

NETKY.SK • 30 Január 2014, 12:56 • 2 min
Nemecko chce znížiť vek odchodu do dôchodku

BERLÍN - Nemecký vládny kabinet v stredu schválil zmeny dôchodkového systému, ktoré prinesú krajine do roku 2030 dodatočné náklady v sume zhruba 160 mld. eur.

slovakia

left justify in out

Reforma počíta s možnosťou nástupu do dôchodku vo veku 63 rokov pre ľudí, ktorí odpracovali 45 rokov, alebo zvýšením dôchodkov pre matky s deťmi narodenými pred rokom 1992. Skorší nástup do dôchodku bude môcť počas nasledujúcich dvoch rokov využiť zhruba 900 tis. zamestnancov. Po schválení v parlamente by mali zmeny nadobudnúť účinnosť k 1. júlu.

Podľa agentúry Reuters bude reforma pravdepodobne najnákladnejším jednotlivým opatrením, aké schváli nemecký parlament počas funkčného obdobia súčasnej vlády kresťanských a sociálnych demokratov. 

Postupné zvyšovanie dôchodkového veku zo 65 na 67 rokov zaviedla predchádzajúca vláda veľkej koalície, ktorá bola pod vedením kancelárky Angely Merkelovej pri moci v rokoch 2005 až 2009. Reforma bola odpoveďou na demografické zmeny v najväčšej európskej ekonomike. Počet dôchodcov v porovnaní s aktívne pracujúcimi je v Nemecku v súčasnosti najvyšší v histórii krajiny, pričom analytici počítajú v nasledujúcich dekádach s ďalším zhoršovaním. 

Okrem zástupcov priemyslu a časti Merkelovej konzervatívneho bloku navrhované zmeny kritizoval aj bývalý sociálnodemokratický kancelár Gerhard Schröder. Krajine, ktorá od partnerov v EÚ vyžaduje prísnu rozpočtovú disciplínu, podľa neho hrozí, že bude čeliť obvineniam z pokrytectva. "Je to absolútne zlý signál, najmä vo vzťahu k našim európskym partnerom, od ktorých oprávnene požadujeme štrukturálne reformy," napísal Schröder v novej knihe, z ktorej v stredu citoval denník Bild. 

Reforma prinesie do systému dodatočné náklady a v najbližších rokoch spôsobí rast odvodov zamestnancov aj zamestnávateľov, varoval exkancelár. "Jednoducho neexistuje dosť pracujúcich, ktorí môžu financovať rastúcu skupinu dôchodcov," dodal Schröder.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies