Nemecko chce zabrániť prípadným džihádistom v cestovaní na tri roky

NETKY.SK • 12 Január 2015, 16:34 • 2 min
Nemecko chce zabrániť prípadným džihádistom v cestovaní na tri roky

BERLÍN - Nemecko má v pláne skonfiškovať podozrivým džihádistom osobné doklady totožnosti až na tri roky - teda na dvojnásobne dlhší čas, než sa pôvodne plánovalo.

slovakia

left justify in out

Cieľom opatrenia je zabrániť im pripojiť sa k militantom na Blízkom východe. Vláda v Berlíne má už pripravený návrh zákona, informovala tlačová agentúra Reuters.
     

Nemecký kabinet sa chystá schváliť nový zákon v stredu 14. januára, oznámil dnes hovorca nemeckého ministerstva vnútra.
     

Nemecko, tak ako ostatné európske krajiny, zápasí s problémom, ako zabrániť svojim občanom odcestovať a zapojiť sa do radov militantnej organizácie Islamský štát (IS), ktorá od leta dobyla obrovské oblasti sýrskeho a irackého územia.
     

Minulotýždňové útoky islamistických militantov v Paríži dodali nemeckým snahám novú naliehavosť, hoci kabinet teraz vlastne plánuje rozšíriť zákaz cestovania, ktorý už v krajine platil aj pred udalosťami vo Francúzsku.
     

Na základe existujúcej legislatívy môže Nemecko zadržať pasy, aby udržalo občanov doma, ale nemôže zhabať osobné doklady totožnosti, ktoré je každý Nemec povinný stále nosiť pri sebe.
     

Len samotné doklady totožnosti stačia Nemcom na to, aby mohli vstúpiť na územie iných európskych krajín, a čo je dôležité, aj na územie Turecka, odkiaľ prípadní džihádisti môžu ľahko prekĺznuť cez dlhú hranicu do Sýrie.
     

Na základe navrhovaného zákona ľuďom, ktorým odoberú doklady, dajú nový doklad a ten im zabráni v cestovaní.

     

Do bojov v Sýrii sa zapojilo približne 550 nemeckých občanov a okolo 180 sa ich vrátilo späť, uviedli nemeckí predstavitelia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies