Nemecko chce predlžovať činnosť jadrových elektrární prípad od prípadu

NETKY.SK • 6 September 2010, 07:28 • 2 min
Nemecko chce predlžovať činnosť jadrových elektrární prípad od prípadu

Nemecko chce predlžovať činnosť jadrových elektrární prípad od prípadu

slovakia

left justify in out

img

Nemecká kancelárka Angela Merkelová dosiahla pokrok v dnešnom rokovaní o tom, ako dlho ešte zostane v prevádzke 17 aktívnych jadrových elektrární (JE) krajiny. Plnú dohodu však ešte nemá, informoval nemenovaný vládny predstaviteľ citovaný agentúrou Reuters.
      "Je tam pokrok v tom, ako je možné skúmať predĺženie životnosti jadrových elektrární na individuálnom, diferencovanom základe," povedal. Hovoril o návrhoch, aby predĺženie činnosti JE vychádzalo z veku elektrární a bezpečnostných štandardov.
      Merkelová rokovala dnes s vysokými predstaviteľmi vlády o životnosti JE s cieľom ukončiť spor, ktorý rozdelil vládnucu koalíciu. Podľa súčasnej legislatívy by existujúce JE mali ukončiť svoju činnosť najneskôr do roku 2021. Vláda však rokuje o predĺžení ich činnosti o 10 až 15 rokov, pričom minister hospodárstva Rainer Brüderle chce maximálne predĺženie a minister životného prostredia  Norbert Röttgen čo možno najkratšie.
      Minister hospodárstva pred dnešným stretnutím vyjadril dôveru, že vláda rozhodne rýchlo a rozumne.
      Konečná dohoda bude základným kameňom Merkelovej širšej energetickej stratégie, o ktorej sa bude rozhodovať neskôr tento mesiac a bude mapovať budúce energetické zdroje Nemecka.
      Otázka jadrových elektrární je v Nemecku politicky veľmi citlivá, verejnosť je skeptická voči ich bezpečnostným rizikám a ukladaniu jadrového odpadu.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona