Nemecko chce pokračovať v obchodovaní s Ruskom, uviedla Merkelová

NETKY.SK • 20 Apríl 2021, 19:18 • 2 min
Nemecko chce pokračovať v obchodovaní s Ruskom, uviedla Merkelová

BERLÍN - Nemecko je za výstavbu Nord Stream 2 a chce aj naďalej rozvíjať obchodné vzťahy s Ruskom.

slovakia

left justify in out

Uviedla to kancelárka Angela Merkelová na online zasadnutí Parlamentného zhromaždenia Rady Európy. Spory o realizáciu projektu sú podľa nej súčasťou širších nezhôd európskych krajín s Moskvou, okrem iného ide o prvok politického boja.

 

„Mám dojem, že otázka Nord Stream 2 sa týka konfliktu, ktorý je ambicióznejší a súvisí s otázkou, do akej miery chceme obchodovať s Ruskom, najmä v energetickom sektore. Nemecko sa rozhodlo pokračovať vo výstavbe Nord Stream 2,“ povedala Merkelová. Ako jeden z argumentov uviedla prácu už fungujúceho ropovodu.

 

„Chcem poukázať na to, že plyn z Nord Stream 1 nie je horší ako plyn, ktorý sa dopravuje cez Ukrajinu, alebo plyn, ktorý prechádza z Ruska cez Turecko,“ zdôraznila kancelárka.

 

Merkelová pripomenula, že spoločnú pozíciu členov EÚ vyjadruje aktualizovaná smernica o plyne, ktorá vstúpila do platnosti v máji 2019. Podľa podmienok tohto dokumentu si európska krajina, na ktorej územie vyústi podmorský plynovod, sama určuje, či sa naň vzťahujú ustanovenia tretieho energetického balíka.

 

Nord Stream 2 zahŕňa výstavbu dvoch potrubí plynovodu s celkovou kapacitou 55 miliárd kubických metrov ročne od ruského pobrežia cez Baltské more po Nemecko.

 

USA propagujú svoj skvapalnený zemný plyn do Európy snažia sa zabrániť dokončeniu výstavby ruského plynovodu. V decembri 2019 Washington uvalil sankcie na spoločnosti zapojené do projektu, čo spôsobilo, že švajčiarska Allseas okamžite ukončila práce.

 

Pokládka bola obnovená o rok neskôr, v decembri 2020, kedy operátor Nord Stream-2 AG pomocou Fortuny, lodí ukladajúcej potrubie na morskom dne, položil v nemeckých vodách 2,6 kilometra potrubí.

 

Teraz sa výstavba dostala do konečnej fázy. Podľa prevádzkovateľa Nord Stream 2, z celkovej dĺžky plynovodu zostalo neuložených približne 148 kilometrov plynovodu – 120 km v dánskych vodách a 28 km v nemeckých vodách. Moskva plánuje dokončiť výstavbu do konca leta.

 

Mohlo by vás zaujímať: Nemecko obvinilo USA z vedenia vojny proti Nord Stream 2

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies