Nemecko chce mýto rozšíriť na celú svoju diaľničnú sieť

NETKY.SK • 3 Október 2013, 10:42 • 2 min
Nemecko chce mýto rozšíriť na celú svoju diaľničnú sieť

BERLÍN - Nemecko by malo postupne rozšíriť výber mýta pre nákladnú dopravu na všetky národné diaľnice a navyše tak získať 2,3 mld. eur ročne, ktoré by sa investovali do zastarávajúcej infraštruktúry. V stredu sa na tom zhodli ministri dopravy nemeckých spolkových krajín.

slovakia

left justify in out

Krajinskí ministri na stretnutí v Berlíne súhlasili s návrhom zaviesť výber mýta na celej nemeckej diaľničnej sieti v celkovej dĺžke 40 tis. km a s rozšírením povinnosti platiť mýto aj na menšie nákladné vozidlá. Požiadali tiež o dodatočných 2,7 mld. eur z peňazí daňových poplatníkov ročne na modernizáciu infraštruktúry. Tieto opatrenia by podľa ministrov z veľkej časti pomohli pokryť sumu 7,2 mld. eur, ktorú Nemecko každý rok potrebuje na údržbu svojich ciest, železníc a riečnych koridorov. Ministerská dohoda sa považuje za inštrukciu pre vládu bez ohľadu na zloženie budúcej vládnej koalície, keďže sa na nej zúčastnili všetky významné politické strany. 

Berlín už v súčasnosti ročne získava do štátnej pokladnice 4 mld. eur výberom mýta za nákladné autá, ktoré sa pohybujú po nemeckých cestách pre motorové vozidlá a niektorých štvorprúdových diaľniciach. Mýto sa vyberá satelitným systémom TollCollect, v ktorom má podiel 45 % nemecká automobilka Daimler, 45 % Deutsche Telekom a 10 % dcérska spoločnosť koncernu Vinci Cofiroute.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies