Nemecko chce ďalšie reformy a úsporné opatrenia v eurozóne

NETKY.SK • 12 Máj 2013, 11:35 • 2 min
Nemecko chce ďalšie reformy a úsporné opatrenia v eurozóne

BERLÍN - Nemecko chce, aby štáty eurozóny pokračovali v zavádzaní reforiem a prijali ďalšie úsporné opatrenia. Uviedol to vo svojom najnovšom vydaní nemecký časopis Spiegel s odvolaním sa na správu, ktorú vypracoval úrad nemeckej kancelárky Angely Merkelovej. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Časopisu sa podarilo túto správu získať. Vláda v Berlíne v nej hodnotí pokrok, ktorý členské štáty dosiahli po sprísnení rozpočtových pravidiel Európskej únie (EÚ).

Podľa dokumentu, ktorý Spiegel zverejnil v dnešnom, najnovšom vydaní, rozpočtové pravidlá "vyvolali všeobecnú politickú mobilizáciu" v členských štátoch. Vlády zavádzajú štrukturálne reformy, aby zvýšili svoju konkurencieschopnosť.

Správa konštatuje, že kým v prípade Talianska je potrebné podniknúť ďalšie kroky smerom k liberalizácii pracovného trhu, v prípade Grécka a Španielska sú ďalšie reformy na prekonanie strnulého a nepružného pracovného trhu "nevyhnutné".

Francúzsko v snahe ozdraviť verejné financie síce zvýšilo rozpočtové príjmy, ale musí tiež znížiť výdavky, pokračuje správa.

Autori správy pripúšťajú, že reformy si vyžadujú čas a chvíľu trvá, kým začnú prinášať výsledky, ale aj tak je potrebné dosiahnuť väčší pokrok.

Úrad kancelárky sa k správe odmietol vyjadriť. Zdroj blízky kabinetu týždenníku povedal len toľko, že postoj Nemecka k reformám sa nezmenil. Berlín je stále presvedčený, že kľúčom k prekonaniu problémov v Európe sú reformy v členských štátoch eurozóny a konsolidácia ich financií.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies