Nemecko chce, aby EK mala právo vetovať národné rozpočty

NETKY.SK • 29 November 2014, 14:34 • 2 min
Nemecko chce, aby EK mala právo vetovať národné rozpočty

BERLÍN - Európska komisia (EK) by mala mať právo vetovať národné rozpočty, ak porušia fiškálne pravidlá Európskej únie (EÚ).

slovakia

left justify in out

V piatok (28. 11.) to vyhlásil nemecký minister financií Wolfgang Schäuble. Informovala o tom agentúra Reuters.
      

Schäubleho slová prichádzajú v čase napätia medzi Berlínom, trvajúcim na fiškálnej disciplíne, a Parížom, ktorý už niekoľko rokov hospodári s nadmerným deficitom.
      

"Keďže sa ešte v Európe všade nevžilo, že má zmysel dodržiavať tieto pravidlá, navrhujem, aby sme dali novému komisárovi EÚ pre hospodárske a menové záležitosti právo vetovať návrhy rozpočtov členských štátov, ktoré porušujú pravidlá," povedal Schäuble v Berlíne bez toho, aby konkrétne menoval nejakú krajinu.
      

Podľa nemeckého ministra financií by odporúčania EK týkajúce sa národných rozpočtov mali byť záväzné. Dodal, že eurozóna by mala ukázať jednotnosť a rozhodnosť pri zlepšovaní kontroly rozpočtov.
      

EK získala vlani kompetenciu, v rámci ktorej hodnotí návrhy rozpočtov, aby sa zabezpečilo, že fiškálne plány budú v súlade s pravidlami EÚ. Komisia v piatok do marca odložila rozhodnutie, či rozpočty Francúzska, Talianska a Belgicka porušujú fiškálne pravidlá. EK uviedla, že potrebuje viac informácií.
      

Francúzsko vyvolalo vlnu kritiky zo strany komisie a ostatných štátov eurozóny, pretože ministri financií EÚ dali krajine dva roky navyše, aby znížila rozpočtový schodok pod 3 % hrubého domáceho produktu (HDP). Paríž však vyhlásil, že to v roku 2015 nestihne a potrebuje čas na konsolidáciu rozpočtu až do roku 2017.
      

Ak EK rozhodne, že Francúzsko neprijalo dostatočné opatrenia na splnenie cieľov stanovených ministrami únie, môže dostať pokutu vo výške až 4,2 miliardy eur.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona