Nemecko by malo zvýšiť dane bohatým, tvrdí kandidát na kancelára

NETKY.SK • 9 August 2013, 09:35 • 2 min
Nemecko by malo zvýšiť dane bohatým, tvrdí kandidát na kancelára

HAMBURG - Nemecko by malo zvýšiť dane pre bohatých a sprísniť pravidlá hry, aby zneškodnilo "gamblerov" medzi bankármi. Na predvolebnom mítingu v Hamburgu to vo štvrtok vyhlásil ľavicový kandidát na kreslo nemeckého kancelára Peer Steinbrück.

slovakia

left justify in out

Počas stretnutia, na ktorom miesto prejavu väčšinu času voličom umožnil klásť otázky, Steinbrück sľúbil zavedenie regulácie nájomného, zvyšovanie daní a využitie zisku z nich na investície do vzdelávania a infraštruktúry. Poznamenal pritom, že vyššie dane by sa týkali len manželských párov s ročnými príjmom na 200 tis. eur alebo jednotlivcov s polovicou tejto sumy. Steinbrück, ktorý v rokoch 2005 - 2009 pôsobil ako minister financií v Merkelovej "veľkej koalícii", tiež zopakoval svoj sľub bojovať s daňovými neplatičmi a zaviesť nové bankové pravidlá. "Musíme gamblerov v bankách dostať pod kontrolu," vyhlásil. 

Steinbrückova kampaň sa nesie vo výrazne ľavicovom tóne, keďže jeho sociálnodemokratická strana SPD chce prilákať späť mnohých z 10 miliónov voličov, ktorí stranu od roku 1998 opúšťali sklamaní ekonomickou politikou zameranou na podporu firiem. Jeho útoky na súčasnú kancelárku Angelu Merkelovú, ktorú označil za "ničnerobiacu líderku", ktorá "krajinu uspala", sa na predvolebnom mítingu v Hamburgu stretli s nadšením. Analytici však nepredpokladajú, že SPD by mohla dohnať rozdiel 15 percentných bodov, s ktorým šesť týždňov pred voľbami v prieskumoch dominujú Merkelovej konzervatívci. Sociálni demokrati však veria, že spolu so Stranou zelených by mohli stredopravú alianciu súčasnej kancelárky obrať o parlamentnú väčšinu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies