Nemecko bude Španielsku vracať migrantov, ktorí sa tam zaregistrovali

NETKY.SK • 8 August 2018, 13:34 • 2 min
Nemecko bude Španielsku vracať migrantov, ktorí sa tam zaregistrovali

BERLÍN - Berlín dosiahol s Madridom 6. augusta bilaterálnu dohodu o repatriácii migrantov, ktorí sa zaregistrovali v Španielsku, no následne pokračovali v ceste do Nemecka.

slovakia

left justify in out

Oznámila to v stredu hovorkyňa nemeckého ministerstva vnútra Eleonore Petermannová s tým, že dohoda začne platiť od 11. augusta, pričom Nemecko za ňu Španielsku neponúklo žiadne ústupky.

 

Vláda nemeckej kancelárky Angely Merkelovej sa takéto dohody pokúša dosiahnuť aj s ďalšími krajinami Európskej únie, konkrétne s Gréckom a Talianskom, ktoré vzhľadom na svoju polohu na vonkajších hraniciach EÚ nesú najväčšie bremeno migrácie.

 

Na základe tzv. dublinského systému by sa migranti mali vracať do krajín, kde prvýkrát vstúpili na územie Európskej únie a požiadali o azyl. Tieto pravidlá však boli dočasne pozastavené v dôsledku utečeneckej krízy, ktorá postihla Európu v rokoch 2015 a 2016.

 

Spor súvisiaci s migráciou a azylovou politikou Nemecka medzi Kresťanskosociálnou úniou (CSU) a sesterskou Kresťanskodemokratickou úniou (CDU) ohrozoval budúce fungovanie celej nemeckej vládnej koalície. Spolkový minister vnútra Horst Seehofer pohrozil rezignáciou, ak by neboli akceptované jeho požiadavky o repatriácii migrantov do krajín, kde sa registrovali.

 

Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa tento víkend stretne v Andalúzii so španielskym premiérom Pedrom Sánchezom. Neformálne stretnutie bude zamerané na tému migrácie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies