Nemecko bude musieť dať v roku 2016 na zvládnutie utečeneckej krízy 9,2 mld. eur

NETKY.SK • 17 September 2015, 07:18 • 2 min
Nemecko bude musieť dať v roku 2016 na zvládnutie utečeneckej krízy 9,2 mld. eur

BERLÍN - Nemecko bude musieť podľa výpočtov inštitútu DIW na budúci rok dať okolo 9,2 miliardy eur na zvládnutie prílevu utečencov. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Toto sú hrubé výdavky, ktoré budú musieť federácia, spolkové krajiny a miestne samosprávy vynaložiť na sociálne dávky, ubytovanie a ošetrovanie žiadateľov o azyl, uviedol dnes nemecký inštitút pre výskum ekonomiky DIW. V tomto roku tieto náklady dosiahnu 5,8 miliardy eur. Ekonómovia DIW však dodali, že ekonomické a finančné vplyvy prílevu imigrantov sa dajú len ťažko odhadnúť.

 

"Aj napriek zvýšeniu výdavkov celkovo zostane vo verejných rozpočtoch v tomto aj v budúcom roku veľký prebytok," uviedla finančná expertka DIW Kristina van Deuverden. Podľa DIW bez započítania jednorazového príjmu z predaja mobilných licencií dosiahne tento rok prebytok nemeckého štátu 18,5 miliardy eur a v roku 2016 takmer 20 miliárd eur. V pomere k výkonu ekonomiky by aktívne finančné saldo malo v oboch rokoch dosiahnuť 0,6 % hrubého domáceho produktu (HDP).

 

Spolkový minister financií Wolfgang Schäuble nedávno vyhlásil, že Nemecko si napriek utečeneckej kríze v tomto ani v budúcom roku nebude musieť robiť nové dlhy.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies